Halaman

Sabtu, 3 Disember 2011

APAM PISANG SEMPOI

APAM PISANG SEMPOI
Sumber : Reenkhan7067

Bahan-bahan :
- 1 cwn pisang emas - lenyek
- 1 cwn susu cair / santan
- 1 cwn gula pasir
- 2 cwn gandum
- 1 sudu makan SB
- 2 sk garam
- kismis+coklat chip--ikut cheqsue resepi

Cara-cara :-
- campur semua bahan-bahan dan gaul sebati
- perap 2 jam
- kukus selama 45 min (masak & bertukar warna keperangan)
* enak dimakan begitu saja.



Khamis, 1 Disember 2011

Apam mekar.......

Koleksi apam yang dibuat..........




Apam mekar
oleh: chef hanieliza

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )

  • 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 300 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil ovallate
  • Pewarna (ikut suka)
  • Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
  7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
  8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
  9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
  10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).