Halaman

Isnin, 30 April 2012

Cecodok Durian...keturunan punya menu

Assalamualaikum....hari cheq da sekadar nak berkongsi dan resepi cecodok durian yang cheq da buat untuk menghabiskan sisa-sisa durian yang ada dalam peti ais. Kebetulan cikgu Roslan teringin makan cecodok durian yang inti duriannya diletakan ditengah2nya..so cheq da dapat la 2 bekas,jadi cam biasa la satu bekas untuk geng cikgu sekolah cheq da dan satu bekas 1 untuk sekolah suami...2 pun suami duk kata dah lama tak bawak kuih ke sekolah(maklumlah kurang larat cikit tambah2 kalu duk berdiri jea,kaki p boleh bengkak)...berbalik hari ni plak sekolah cheq da jadi tuan rumah untuk Koakademik Bahasa Inggeris..disebabkan cikgu ramai tak ada (ada yg ct n mc-maklumlah sambung ct) so kenalah buat program..sebelum waktu rehat program bm di bawah pengawasan berjalan dengan lancar dengan bantuan beberapa orang cikgu...balik plak dari sekolah kena plak check perut kt klinik desa kampung raja...drive balik ke rumah plak,jalan agak sesak so ct ramai sangat orang naik ch ni..balik2 nasib la suami ajak makan kat luar...maka selamat untuk masak malam...he3..k la berbalik kepada cecodok durian td, resepi asalnya memang simple dan milik sepenuhnya ibu cheq da..ni kerana keluarga kurang minat kalu campurkan isi dengan tepung gandum terus dalam aduan...kt layan k.....




Cecodok Durian Kelantan
Menu asal daripada Puan Jasmah

Bahan2 (bergantung kepada citarasa anda)
 Bahan A
1. isi durian-buangkan biji dan kumpulkan isinya
2.gaulkan isi durian tadi dengan gula-ikut citrasa(paling sedap kacaukan di atas api sekejap bersama gula)
kalu malas takpayah just kacau dengan gula sahaja-ketepikan

Bahan B(bergantung kepada isi durian)
1. Tepung Gandum
2. Sedikit garam
3. Air

Cara2
1. Tepung gandum,garam dan air dikacau sehingga sebati-pekatkan jangan terlalu cair
2. Ambilkan isi durian tadi kemudian salutkan dengan tepung
3. Gorengkan dalam minyak dengan api yang perlahan
4. Sedia untuk dihidangkan


P/s:menu ni amat senang,sure orang yang tak tahu masak p boleh buat..he3

Ahad, 29 April 2012

Berkongsi gambar tempahan

Assalamualaikum......pagi ni cuma nak berkongsi tempahan yang dibuat minggu lepas.....Alhamdulillah rezeki membaking tiap2 minggu ada walaupun cibuk dengan tugasan seharian.Kali ni kek dtempah oleh cikgu dari Sjkc Ringlet untuk jamuan pra sekolah di sekolahnya. Kek coklat moist 2kg dan cupcakes coklat 35 biji...
Harap tempahan ini dapat puaskan hatinya...


kek coklat moist-deco cikit2 untuk bg cantik

cupcakes-35 biji
 

Sabtu, 28 April 2012

Kek coklat Moist Kukus versi Mini

Kek Coklat Moist Kukus  

Bahan-bahan ( seisi famili )

  • Bahan A
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder 
  • Bahan B
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 cawan susu cair @ 1/2 cawan susu pekat + 1/2 air masak (optional sape yg dah kehabisan susu cair)
  • 3biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 250g butter

Cara-cara

  1. Ayak dan gaulkan semua bahan A
  2. Pukul telur dan gula sampai kembang
  3. Cairkan butter,then masukkan susu cair dan esen vanilla.Selepas itu bolehlah campurkan dengan telur tadi
  4. Kemudian campurkan Bahan A dan Bahan B secara berselang seli sampai habis.
  5. Boleh lah kukuskan selama 40minit.dan sedia utk ditopping. 
  6. (cheq da buat dalam cup dan perlukan masa untuk membakarnya satu persatu)
  7. tambahkan chocolate chip dan manik sebagai hiasan



Tempahan untuk Nelisya



Order untuk Nelisya...sempena birthday yang ke-4..semoga menjadi anak yang soleh dan sentiasa beriman

Kailan Hamyi...ubah selera

Salam semua...seminggu tak update blog...sepanjang minggu lepas sibuk dengan kursus penataran PBS Bahasa Melayu...hai macam2 kerja cikgu la ni...nak kena buat 2 la ni la...pe2 bila dah dapat taklimat dan membina instrumen,baru la nampak cikit camana pelaksanaannya yang sebenar...kalu tak duk syok sendiri menilai bdk2..he3

pe2 pun hari ni saja cheq da berkongsi kailan hamyi yang  cheq da copykan resepi daripada buku 3 RASA yang dah lama cheq da beli..buku ni memuatkan masakan cina,thai dan barat. Rasa kailan hamyi macam rasa kailan ikan masin yang resepi pun kita boleh campak2...pe2 di sini cheq da taipkan resepinya....




Kailan Hamyi-dari buku 3 Rasa

Bahan2

200 gm sayur baby kailan
10 gm ikan masin kurau
1 inci halia (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (dicincang)
Garam secukup rasa

Cara memasak

1. Panaskan sedikit minyak.Tumis halia dan bawang putih hingga naik bau. Kemudian,masukkan ikan masin dan kacau sebentar
2. Masukkan sayur kailan dan gaul hingga masak. Jangan lupa letakkan garam
3. Jika tidak mau terlalu kering,bancuhkan sedikit tepung jagung dengan air dan tuangkan ke dalam sayur tadi
4.  masak dan sedia untuk dihidangkan


Ahad, 22 April 2012

Terima Kasih atas kejayaan anda...tempahan lagi

Menerima tempahan daripada cikgu praktikal sekolah suami yang inginkan 2 kek yang berbeza untuk jamuan anak murid n cikgu2 sekolahnya....

kek sponge+fc
kek coklat moist+ganache
asyik2 latar belakang sama...he3

Puding Triffel...tq to cikgu noraha

Hari ni sekali lg sekadar nk berkongsi resepi puding triffel yang cheq da selalu buat kalu ada makan2...kebetulan hari khamis lepas geng2 guru buat makan2...jd tugas cheq da masak nasi n pencuci mulut(kali ni tak buat lauk)..so buat la puding ni...resepi ni cheq da masa mengajar ka miri dr cikgu noraha yg kini telah p selamat bertugas di perak(dh lama tak jumpa kak raha ni)...resepi yg diberi memang best dan tak manis.....

Resepi (satu belas)
resepi asal:cikgu noraha
Lapisan pertama--satu roll kek disusun dlm bekas bg padat(ikut kesesuaian bekas)

Lapisan kedua--satu tin buah2 koktail (ikut suka nk letak byk mana)

--hendaklah ditapis dan dibuang airnya dan ditabur di atas kek td

Lapisan ketiga-- 1 tin susu cair, setengah tin air (guna tin susu cair td),3 sudu makan gula,2 sudu makan

tepung custard(dicairkan dahulu sebelum dimasukkan dlm periuk)

***bhn ni disatukan dalam periuk dan dikacau dgn api pelahan sampai likat...sejukkan

sebentar dan lapiskan di atas buah2 koktail tadi

Lapisan keempat---susun buah peach/nenas/baki koktail p boleh di atas lapisan custard td

Lapisan kelima---satu kotak jelly nona...ada mcm2 perisa (larutkan dengan 2 cawan air panas)...ada cara

pd kotak...dan lapiskan utk lapisan seterusnya

                                                                          HASILNYA



Lapisan demi lapisan...





Sabtu, 21 April 2012

Ayam Harum Thai...best rasanya.....



 




 Ayam Harum Thai
oleh:oshin(my resepi)

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • Bahan A ** semua bahan A dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Bahan B *** campurkan semua bahan B jadikan sos
  • 2 sudu besar - sos cili
  • 1 sudu besar - sos tomato
  • 2 sudu besar - pes tomyam
  • 2 sudu besar - kicap cair
  • 2 sudu besar - kicap manis
  • 1 biji air perahan limau nipis
  • daun sup (dihiris nipis---tak ada jd tak letak
  • Isi ayam (dipotong dadu) - diambil dari 1/2 ekor ayam
  • 2 batang serai - dititik
  • 4 helai daun limau purut---tak letak coz tak ada
  • 2 biji lada bengala/capsicum (dibelah 4---yg p tak letak tak ada stok

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam kuali tumiskan Bahan A hingga wangi Kemudian masukkan Bahan B & tumiskan
  2. Masukkan isi ayam, serai dan daun limau purut
  3. Masak lebih kurang 10 minit dengan api perlahan & kacau2...
  4. Akhir sekali masukkan lada bengala/capsicum...


Rabu, 18 April 2012

Variasi kek coklat moist-tempahan

Mengumpulkan sebahagian daripada koleksi kek coklat yang ditempah oleh kawan-kawan sepanjang beberapa bulan ini dalam tahun 2012.Banyak lagi kelemahan yang perlu diperbaiki....

kek cikgu asmadi order daripada kak ct

kek birthday As-kawan kepada fatimah(regular customer)

order dari kak ct untuk si syamil

yang ni plak order dari pengasuh anak-kak zah

order pada hari yang sama untuk ibu aina-satu tempat pengasuh dengan anak cheq da

yang ni order daripada kawan fatimah

untuk nur iman-anak kepada ustaz yang mengajar di sk menson


Selasa, 17 April 2012

Homemade popcorn....puaskan hati...

Hari ini cheq da nak berkongsi resepi popcorn yang cheq da duk buat bagi family makan2...maklumlah nak menonton tv mulut pun mula la buat senaman...jadi bila buat popcorn cheq da puas hati sangat coz beli jea jagung kering rm2 dapat plak berbekas2 popcorn....kalah yang dijual kat kedai...nampak mereka-mereka yang jual popcorn ni untung besar la yea...teringat juga cheq da masa kechik2 dulu...pi pasar jumaat...nak beli  popcorn ni sampai kena beratur coz jurujualnya plak seorang jea...masa 2 seingat cheq da harganya rm0.50 sebungkus...tgk masa dia duk buat popcorn 2 macam la susah sangat coz nak buat 2 mesti kena guna periuk n mesin khususnya...rupa2nya bila dh jumpa resepi...senang bangat jea..guna periuk biasa p boleh...



Aneka PopCorn Buat Sendiri
oleh: aludra  (my resepi)

Bahan-bahan ( Ikut suka.. )

  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukup rasa
  • Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
  • Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Cara-cara

  1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
  4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
  5. Untuk Karamel [Optional]
  6. Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
  7. Untuk Coklat [Optional]
  8. Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Isnin, 16 April 2012

Apam dot dot...


Koleksi apam yang dibuat tidak lama dahulu...

APam Dot Dot
Oleh:lyne (my resepi)

Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )

  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum*
  • 3 sudu teh baking powder* (diayak bersama tepung gandum)
  • 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
  • 1 sudu teh ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna & Esen Vanilla
  • 200 gm gula halus (boleh kurangkan jika tak suka manis)

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu BERSELANGSELI dengan tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan dengan mixer. Tambah esen vanilla & Ovallette ,pukul lagi sehingga sebati dan nampak adunan akan berubah texture menjadi gebu . Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa
  2. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  3. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
  4. Picitkan blueberry filling secukupnya
  5. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
  6. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
  7. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
  8. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.

Khamis, 12 April 2012

Fruit Flan Cake.....koleksi tempahan

Koleksi fruit flan cake yang ditempah oleh berapa orang customer yang lalu................




y
Rupa p nampak berbeza...maklumlah pengalaman kurang........deco p masih lemah...usaha perlulah dipertingkat agar terus maju.......Insya Allah...

Salam perpisahan....dari Natrah

Salah satu daripada koleksi tempahan yang cheq da terima dari kawan suami yang kini selamat bertukar ke kampung halamannya di Pulau Pinang...so isteri(kawan baik cheq da dari universiti)mintak cheq da buatkan kek sempena perpisahan mereka...natrah adalah anak sulungnya yang kini dah berumur 4 tahun...walaupun baru 4 tahun,Natrah dah boleh menulis dan mengenal huruf dengan baik...ni cheq da sendiri yang tengok natrah menulis dengan lancar di papan board milik ayahnya...Pe2 p tahniah buat mat dan rin coz dah boleh balik kampung halaman dan menabur bakti di sana(tinggal kami yang tak tahu bila dapat balik mengajar di kampung halaman)...Jadi kita layan gambarnya...kek sifon coklat + fresh cream....theme...koleksi rumput2...he3 khas untuk budak2......




Ahad, 8 April 2012

Sosej Blossom Bun-bunga jadi kembang....

Koleksi roti yang dibuat untuk minum petang..............

sebelum dibakar

selepas dibakar...gelap cikit..terlalu lama dibakar..


 sumber: mat gebu(dapur tanpa sempadan)

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")-cheq da guna susu tepung anak
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
10 batang sosej "Ayamas", celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya
Sos cili/sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya-cheq da guna jagung manis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar (kurang lebih 50 g setiap satu). Ambil satu bahagian, canai memanjang, letak 1 batang sosej ayam dan bungkus, kemudian kerat kepada 8 bahagian (seperti dalam gambar).
  3. Kemudian, bentukkan seperti dalam gambar dengan menolak setiap bahagian keluar hingga keratan terakhir ditolak ketengah2 bahagian membentuk sebagai tampuk bunga. Tekan sedikit biar kelihatan kemas. Alih alam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap. Perap 45 minit.
  4. Sapu dengan baki telur tadi (30 gram) rata2. Tabur mix vege, kemudian paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....

FootBall Theme to Alif Dan Ikhwan

Salam semua...
Hari Cheq Da mahu berkongsi hasil tempahan yang cheq da terima awal tahun dulu..
kek ini adalah kek cotton cheesecake yang dah serasi dengan cheq da kalau menerima tempahan cheesecake....
Kek ini ditempah oleh kawan suami yang ingin sambut birthday anaknya yang setahun dan juga tempahan daripada pengasuh anaknya ikhwan untuk sambutan yang ke berapa p cheq da tak tahu...
Jadi memandangkan dua-dua anak lelaki jadi tema ini la yang paling sesuai.........
 




Isnin, 2 April 2012

chicken chop...western dinner sekali sekala...

Salam semua...hari ni cheq da nak kongsikan n3 western....Kalau asyik duk makan makanan melayu boring jgk kan...sekali sekala kalau pekena western best jgk...tp cheq da buat jarang2 jea..coz suami cheq da kalau tak makan nasi mula la perut 2 lapar kembali...silap2 dia pi selongkar plak cari maggi...walaupun tangki perutnya kecik tp tanpa nasi tak bernyawa katanya...tapi kali ni...memandangkan dah lama teringin nak makan...anak buah plak memang suka sangat makan cam ni....jadi buat la untuk dinner...Semuanya homemade by cheq da...resepinya plak selongkar dalam my resepi...tambahan plak dulu cheq da pernah rasa resepi ini...cheq sue yang buat dan kami kenduri kat sekolah...tgk resepinya memang mudah dan senang bangat...so kalu nak makan chicken chop 2 boleh la buat sendiri daripada habiskan rm15.90 sepinggan tp tak la kenyang mana kalu makan kat kedai kat ch ni...k kt intai2k...


mashed potato homemade rasa sedap aje...

ubi kentang yang sedia dibeli di supermarket...goreng jea..

coslow belasah jea jagung manis+carrot+kubis+mayonis

Black Pepper Chicken Chop 
Bahan-bahan ( 2 orang )-buat untuk 3 orang 
oleh: aeeda78-my resepi

*UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. 

Mashed potato-by yani (my resepi)   

Bahan-bahan ( 2~3 orang )

  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu besar butter
  • 3~4 sudu besar susu segar
  • sedikit garam
  • sedikit parsley-dicincang(optional)

Cara-cara

  1. Bersihkan ubi kentang dan buang kulitnya. Potong kepada 4 bahagia. Rebus sehingga empuk.
  2. Lenyek-lenyekkan ubi kentang dengan garfu.
  3. Panaskan butter, susu dan garam. Apabila butter dah cair, padamkan api. Masukkan ubi kentang yang dah dilenyek tadi. Gaul sehingga serata.
  4. Akhir sekali masukkan daun parsley yang dah dicincang halus. Gaul rata. Siap untuk dihidangkan.