Halaman

Ahad, 11 November 2012

Sedapnya caramel cheese puding...

  Salam bertemu kembali...apa khabar semua?pi jalan2 mana2 ke @ balik ke kampung halaman?...maklumlah cuti sekolah dah pun bermula...bagi negeri kelantan plak berderat lah cuti sempena dengan keputeraan Sultan kelantan iaitu Sultan Muhammad V...tapi hari ni cheq da bukan nak mengulas panjang pasal cuti ni..cuma nak berkongsi resepi caramel cheese puding yang telah dibuat...nak tahu apa rasanya???rasanya sungguhlah WAALAA...best sangat..ni rasanya boleh gemuk balik kalau tak control makan...puding lagi sedap kalu di makan sejuk2..tp cheq da pantang lagi...makan cam 2 jea la...buat mengisi masa lapang kat rumah ni memandangkan tak de buat apa...tambah2 plak ma dan anak buah nak makan 2 yang buat...resepi p cheq da rasa cheq da dapatkan dari my resepi...tp lupa plak dari siapa cuma sempat ambik resepinya sahaja...k layan...

Caramel cheese pudding
Dari:My resepi
Bahan2 (4 orang)
Caramel
70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam

Pudding
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon

Cara-cara
1. Sediakan caramel: panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam. Tuangkan ke dalam Loyang yang sesuai.
2. Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati(tak perlu kembang)
3. Panaskan susu sehingga hamper mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi.kacau sebati.
4.Tuangkan adunan pudding ke dalam Loyang yang ada caramel tadi.
5.Alaskan Loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit
6. sejukkan sebelum dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan