Masak tempoyak ikan patin tapi tak letak tempoyak pun sbb suami tak suka durian
Buat cam ni pun sedap jugak sehingga menjilat pinggan Tapi kalu ada yg suka 2 boleh la ditaruk tempoyaknya yea..Ikan patin ni plak fresh dari Temerloh..
Satu ekor ikan patin (patin sangkar, sedang-sedang)
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
15 biji cili api (ditumbuk halus)
2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)-cheq da tak letak
1 biji timun cina (dipotong dadu)
2 ikat daun kesum
2 ikat bunga kantan
sedikit asaam keping
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)
Cara-cara
ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam
kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus
dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang
diletakkan air, gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas
api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu
dibersihkan, masukkan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi,
sambil itu masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas
sangat masukkan gula sikit.
Cadangan Hidangan:
sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan, resepi ibu saya sendiri.selamat mencuba
Tambahan:
tempoyak biarlah yang 5 hari diperam baru sedap
masakan ini mengambil masa lebih kurang 20 minit
sedapp..tp akk x pernah masak ikan patin..klu teringin beli yg dh siap masak jew..sbb akk sorg jew yg makan ikan nie kt umah..
BalasPadamSy dlu p tak prnh mkn jgk kak tp bila dh rasa sekali memang nk lg.hehe
PadamSy dlu p tak prnh mkn jgk kak tp bila dh rasa sekali memang nk lg.hehe
Padamkalu mcm tu kene tukar nama tuh kak, tak blh letak nama msk tempoyak... tp ikan patin masak tekde tempoyak
BalasPadamYa take yea jgk,hehe
Padamsalam cheq da..
BalasPadamsedapnya ikan masak dengan tempoyak tu..bleh mintak?
Boleh mai dtg ch
Padam