Assalamuaikum dan salam sejahtera
Masih lagi di mood cuti. Esok dan lusa pun sambung cuti lagi sebab menanti kepulangan ibu cheq da dari umrah. Jangkanya akan tiba pukul 2 petang nanti di Kelantan. Alang2 dan cuti sambung terus la.
Menu di petang hari. Laksa sarawak...cheq da dan kakak cheq da buat laksa ni sebabnya pes original dari Sarawak dah memang sedia ada di rumah. Pesnya dibeli oleh kakak ipar cheq da. Dah lama dah terperuk dlm ais box. Oleh sebab semua ada merancang la buatnya. Lagipun pun kakak cheq da yg seorang ni perlu menolong kawan nya menyediakan laksa sarawak ni Sewaktu jamuan di kliniknya. Disediakan plak oleh orang original sana.
Ini pes laksa sarawak ni..di sini dah tertulis atur cara dan cara menghidangnya. Cara yang mudah ikut jea sukatan yg dipaparkan pada bekas ni. Ini jea cara cheq da menyediakannya.
Ini rupanya laksa yang dah siap. Resepi yang aslu tak ada la cuma mengikut kefahaman sahaja untuk hidangannya. Mee hun yg dicelur ditambahkan dengan isi ayam yg direbus..udang dan sayur sawi serta taugeh. Telur plak telur dadar yg dipotong. Cuma sambal belacan jea tak disediakan sebab kuahnya pun dah agak pedas. Pe2 pun sedap..
Halaman
▼
Ahad, 30 Mac 2014
Jumaat, 28 Mac 2014
Resepi roti..terima kasih buat kak noorlia
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Buat apa cuti-cuti begini. Cheq da masih lg di kampung. Memandangkan ibu cheq da tiada di rumah kerana pergi menunaikan umrah so rasa banyak la aktiviti yg dibuat. Tambahan plak anak-anak buah berkumpul di rumah ni..maka hari ni cheq da buatkan roti.
Resepi roti ni dikongsikan oleh rakan sejawat cheq da iaitu kak lia. Panggilan manja bagi guru kaunseling kami ini. Apa yang seronoknya resepi ini tidak boleh diadunkan dengan menggunakan breadmaker ataupun mesin pengadun. Ianya perlu diuli dengan tangan sebab kalu guna mesin nti adunannya menjadi tidak lembut..hihihi..ini apa yang diberitahu oleh kak lia. Jadi bila berada di kampung mesin p tak ada uli la sekilo tepung ni. Sebab ramai rasanya tak cukup buat sedikit. Bagai nak tercabut rasa tulang tangan mengulinya..tetapi rasa puas hati sangat bila tgk hasilnya.
Dalam sekilo doh tadi..cheq da buatkan roti biasa dlm satu bekas. Dalam 7 biji pizza kecil dan 3 biji pizza yg besar. Terasa sangat lembut bila panas panas dari oven. Kalau ada siapa berminat nk buatnya boleh ambil resepi ini. Terima kasih kepada kak lia..anak-anak buah yang ada begitu teruja melihat cheq da membiking roti ini.
Resepi roti kak lia
By:Cheq da
Bahan-bahan
1. 1 kg tepung high protien
2. 250 gm gula halus
3. 80 gm shortening atau lemak sayur
4. 2 sudu kecik garam
5. 2 plastik yis..dlm 22 gm
6. 500ml air suam
7. 15 gm baiking powder
8. 2 sudu besar susu tepung
Caranya
1. Satukan bahan-bahan kering dalam satu bekas
2. Masukkan air dan uli sehingga menjadi doh
Kalau uli lagi lama..akan dapat doh lagi lembut
3. Perapkan selama satu jam
4. Selepas 1 jam tumbuk kan buang angin dan boleh buat doh apa yg diingini.
5. Biarkan sekejap sehingga roti naik kemudian bakar sehingga masak.
6. Suhu dalam 180 darjah celsius
Selamat mencuba...
Buat apa cuti-cuti begini. Cheq da masih lg di kampung. Memandangkan ibu cheq da tiada di rumah kerana pergi menunaikan umrah so rasa banyak la aktiviti yg dibuat. Tambahan plak anak-anak buah berkumpul di rumah ni..maka hari ni cheq da buatkan roti.
Resepi roti ni dikongsikan oleh rakan sejawat cheq da iaitu kak lia. Panggilan manja bagi guru kaunseling kami ini. Apa yang seronoknya resepi ini tidak boleh diadunkan dengan menggunakan breadmaker ataupun mesin pengadun. Ianya perlu diuli dengan tangan sebab kalu guna mesin nti adunannya menjadi tidak lembut..hihihi..ini apa yang diberitahu oleh kak lia. Jadi bila berada di kampung mesin p tak ada uli la sekilo tepung ni. Sebab ramai rasanya tak cukup buat sedikit. Bagai nak tercabut rasa tulang tangan mengulinya..tetapi rasa puas hati sangat bila tgk hasilnya.
Dalam sekilo doh tadi..cheq da buatkan roti biasa dlm satu bekas. Dalam 7 biji pizza kecil dan 3 biji pizza yg besar. Terasa sangat lembut bila panas panas dari oven. Kalau ada siapa berminat nk buatnya boleh ambil resepi ini. Terima kasih kepada kak lia..anak-anak buah yang ada begitu teruja melihat cheq da membiking roti ini.
Resepi roti kak lia
By:Cheq da
Bahan-bahan
1. 1 kg tepung high protien
2. 250 gm gula halus
3. 80 gm shortening atau lemak sayur
4. 2 sudu kecik garam
5. 2 plastik yis..dlm 22 gm
6. 500ml air suam
7. 15 gm baiking powder
8. 2 sudu besar susu tepung
Caranya
1. Satukan bahan-bahan kering dalam satu bekas
2. Masukkan air dan uli sehingga menjadi doh
Kalau uli lagi lama..akan dapat doh lagi lembut
3. Perapkan selama satu jam
4. Selepas 1 jam tumbuk kan buang angin dan boleh buat doh apa yg diingini.
5. Biarkan sekejap sehingga roti naik kemudian bakar sehingga masak.
6. Suhu dalam 180 darjah celsius
Selamat mencuba...
Rabu, 26 Mac 2014
0rder 2014: mini hokaido n carrot cake
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Lagi order 2014...mini hokaido wan azlina 50 biji dan carrot cake khor siew fun.
Terima kasih kerana sudi order...
Lagi order 2014...mini hokaido wan azlina 50 biji dan carrot cake khor siew fun.
Terima kasih kerana sudi order...
Isnin, 24 Mac 2014
Tahniah Semekar
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Selamat bercuti kepada semua yg tengah bercuti. Cheq da pun tgh bercuti dan telah pun selamat berada di kampung sebab ibu cheq da pi menunaikan umrah so kena jg rumah la.
Lama rasanya tak update blog,minggu lepas merupakan minggu penuh debaran bagi kami di semekar bukan apa berdebar dengan keputusan result spm dan juga berdebar dengan kejohanan sukan daerah yg mendapat saingan sengit dlm merangkul johan keseluruhan.
Semasa menunggu ketibaan pengetua dari PPD CH..semua guru agak gementar dengan result masing2. Selepas dapat keputusan yg menyatakan Semekar terbaik Ch..rasa bersyukur sangat sebab segala penat lelah mengadakan kelas tambahan dan program peningkatan membuahkan hasilnya. Seorang pelajar seperti dlm jangkaan akan mendapat semua A memang tepat. Jamuna yg dijangkakan telah mendapat 11A dengan subjet mendapat 6A+ dan 5A. Bagaikan nk menitis air bila dia mengambil keputusan ini bersama2 dengan ibunya..maklumlah jamuna ni merupakan anak yatim.
Ini la wajah2 kesayangan Cheq da sebab tahun leoas cheq da ajar 1 kelas sejarah. Kelas plak bukan kelas yg pandai cuma kelas sederhana saja. Alhamdulillah hanya dua orang yg gagal..entah buat ke tak budak yg gagal ni yea...aduh ingatkan dpt 100% lulus. Tp terima kasih sebab ada juga yg sudi bagi A untuk Cheq da. Ini lah kepuasan seorang guru.
Gambar yang di atas dan di bawah ini plak mengenai sambutan juara kejohanan sukan SEMEKAR THE POWER sekali tahun ni menjadi johan sukan daerah dengan jumlah emas sebyk 23 yg dapat menewaskan SMK Ringlet sebyk 18. Pada hari ketiga kejohanan berlaku saingan sengit antara kedua2 sekolah nu.
Barisan atlet yg sanggup bertungkus lumus untuk merangkul emas bg Semekar. Choo Jia Lee sebagai kapten pasukan sekolah membawa piala kejohanan untuk membawa masuk ke dewan.
Ini lah kami di Semekar..
Hadiah buat Pengetua dan semua warga semekar..hope tahun ini kita lagi cemerlang...
Semekar The Power...
Selamat bercuti kepada semua yg tengah bercuti. Cheq da pun tgh bercuti dan telah pun selamat berada di kampung sebab ibu cheq da pi menunaikan umrah so kena jg rumah la.
Lama rasanya tak update blog,minggu lepas merupakan minggu penuh debaran bagi kami di semekar bukan apa berdebar dengan keputusan result spm dan juga berdebar dengan kejohanan sukan daerah yg mendapat saingan sengit dlm merangkul johan keseluruhan.
Semasa menunggu ketibaan pengetua dari PPD CH..semua guru agak gementar dengan result masing2. Selepas dapat keputusan yg menyatakan Semekar terbaik Ch..rasa bersyukur sangat sebab segala penat lelah mengadakan kelas tambahan dan program peningkatan membuahkan hasilnya. Seorang pelajar seperti dlm jangkaan akan mendapat semua A memang tepat. Jamuna yg dijangkakan telah mendapat 11A dengan subjet mendapat 6A+ dan 5A. Bagaikan nk menitis air bila dia mengambil keputusan ini bersama2 dengan ibunya..maklumlah jamuna ni merupakan anak yatim.
Ini plak siap potong kek lg.Sewaktu result sampai semua guru sibuk nk melihat keputusan pelajar masing2. Alhamdulillah Semekar sudah 3 tahun berturut2 terbaik dalam daerah dengan peningkatan GPS pada tahun ni adalah sebanyak 4.56 dan sekaligus telah memecahkan rekod etr sekolah. Peratus kelulusan pula sebanyak 80% lbh.
Ini plak kek yg diberikan oleh PPD Ch sebab berjaya menaikkan gred daerah..kek perisa kopi dijamu untuk semua guru pada hari tersebut.
Ini la wajah2 kesayangan Cheq da sebab tahun leoas cheq da ajar 1 kelas sejarah. Kelas plak bukan kelas yg pandai cuma kelas sederhana saja. Alhamdulillah hanya dua orang yg gagal..entah buat ke tak budak yg gagal ni yea...aduh ingatkan dpt 100% lulus. Tp terima kasih sebab ada juga yg sudi bagi A untuk Cheq da. Ini lah kepuasan seorang guru.
Gambar yang di atas dan di bawah ini plak mengenai sambutan juara kejohanan sukan SEMEKAR THE POWER sekali tahun ni menjadi johan sukan daerah dengan jumlah emas sebyk 23 yg dapat menewaskan SMK Ringlet sebyk 18. Pada hari ketiga kejohanan berlaku saingan sengit antara kedua2 sekolah nu.
Barisan atlet yg sanggup bertungkus lumus untuk merangkul emas bg Semekar. Choo Jia Lee sebagai kapten pasukan sekolah membawa piala kejohanan untuk membawa masuk ke dewan.
Ini lah kami di Semekar..
Hadiah buat Pengetua dan semua warga semekar..hope tahun ini kita lagi cemerlang...
Semekar The Power...
Rabu, 19 Mac 2014
Cheesetart..
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Bikin lg cheesetart tp kali ni creamcheese seakan xlembut dan tak cantik..lupa plak ambik resepi dari mana...sebenarnya buat blueberry cheesetart ni sbb ada orang mengidam dan order...
Yang selebihnya bagi kat kawan2..
Lain kali kena cuba resepi lain plak..rasanya sebenar sedap cuma kali creamcheese jea menampak kan nya jd x comel...layan jea la
Bikin lg cheesetart tp kali ni creamcheese seakan xlembut dan tak cantik..lupa plak ambik resepi dari mana...sebenarnya buat blueberry cheesetart ni sbb ada orang mengidam dan order...
Yang selebihnya bagi kat kawan2..
Lain kali kena cuba resepi lain plak..rasanya sebenar sedap cuma kali creamcheese jea menampak kan nya jd x comel...layan jea la
Isnin, 17 Mac 2014
Kek marble lembut
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Nampak tak kek yang berbelang2 ni..sangat sedap pada tekak cheq da. Rasanya untuk resepi marble cake...kek ini lah yang paling sedap. Kaedah penyajiannya juga agak berbeza.
Terima kasih kepada kak azie dari Azie kitchen yg sudi berkongsi kek marble yg sedap ni. Minggu lepas cheq da buat lagi 2 biji untuk di bawa blk ke kampung. Ramai yg merasa rata2 kek ini sangat sedap.
Kek Marble Lembut
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
8 oz/227gm mentega
6 oz/170gm tepung gandum
6 oz/170gm gula kaster
5 biji telur dari fridge
3 sb susu pekat
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
1 sb ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (guna coklat emulco)
Cara cara:
Ayak tepung bersama baking powder. Pukul mentega, susu dan esen vanilla hingga kembang.
Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga ringan lalu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan rata.
Masukkan telur kuning sebiji sebiji ke dalam adunan putih telur dan pukul hingga rata. Masukkan ovalette dan adunan mentega dan pukul lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul satu arah. Apabila rata bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan masukkan warna atau emulco pilihan anda.
Tuang adunan ke dalam loyang 8 in persegi secara selang seli dimulai dengan adunan asal. Lorek dengan menggunakan chopstick.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak. Saya guna suhu 170C selama 50 minit.
Nota:
Kalau menggunakan mesin, jgn diberhentikan semasa sedang mengadun. Jika mengunakan tangan, harus pukul lebih lama sedikit krn adunan mesti kembang dan rata.
Jika menggunakan cara biasa, telur tidak perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk kerana ia susah sebati dengan adunan mentega
Nampak tak kek yang berbelang2 ni..sangat sedap pada tekak cheq da. Rasanya untuk resepi marble cake...kek ini lah yang paling sedap. Kaedah penyajiannya juga agak berbeza.
Terima kasih kepada kak azie dari Azie kitchen yg sudi berkongsi kek marble yg sedap ni. Minggu lepas cheq da buat lagi 2 biji untuk di bawa blk ke kampung. Ramai yg merasa rata2 kek ini sangat sedap.
Kek Marble Lembut
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
8 oz/227gm mentega
6 oz/170gm tepung gandum
6 oz/170gm gula kaster
5 biji telur dari fridge
3 sb susu pekat
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
1 sb ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (guna coklat emulco)
Cara cara:
Ayak tepung bersama baking powder. Pukul mentega, susu dan esen vanilla hingga kembang.
Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga ringan lalu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan rata.
Masukkan telur kuning sebiji sebiji ke dalam adunan putih telur dan pukul hingga rata. Masukkan ovalette dan adunan mentega dan pukul lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul satu arah. Apabila rata bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan masukkan warna atau emulco pilihan anda.
Tuang adunan ke dalam loyang 8 in persegi secara selang seli dimulai dengan adunan asal. Lorek dengan menggunakan chopstick.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak. Saya guna suhu 170C selama 50 minit.
Nota:
Kalau menggunakan mesin, jgn diberhentikan semasa sedang mengadun. Jika mengunakan tangan, harus pukul lebih lama sedikit krn adunan mesti kembang dan rata.
Jika menggunakan cara biasa, telur tidak perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk kerana ia susah sebati dengan adunan mentega
Rabu, 12 Mac 2014
Order 2014: Tempahan Pecan Heaven Cake
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Dua tempahan kek yang sama ditempah oleh orang yang berbeza. Kek pertama ditempah oleh guru SK Menson untuk birthday stafnya. Manakala kek yang kedua ditempah oleh rakan suami iaitu Pak Ya ekspo. Semoga puas hati dengan tempahan ni. Terima kasih kerana sudi menempah. Layan jea yea...
Lelehan butterscoth buat kek ni lg mengancam...
Dua tempahan kek yang sama ditempah oleh orang yang berbeza. Kek pertama ditempah oleh guru SK Menson untuk birthday stafnya. Manakala kek yang kedua ditempah oleh rakan suami iaitu Pak Ya ekspo. Semoga puas hati dengan tempahan ni. Terima kasih kerana sudi menempah. Layan jea yea...
Lelehan butterscoth buat kek ni lg mengancam...
Selasa, 11 Mac 2014
Ais Krim Goreng
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Jom buat sendiri ais krim goreng.
Dulu masa first beli ais krim goreng ni,cheq da tak suka sangat sebab rasanya agak berminyak. Lepas 2 terus tak beli2 sampai la teringin nk cuba buat sendiri. Bila buat sendiri ni...terasa sangat sedap la plak.
Kebetulan saja jea beli acuan sandwich yg kuit muit ni. Teringin guna..so buat la ais krim goreng. Terasa amat mudah caranya. Mungkin masa beli dulu roti digoreng dengan minyak yg kurang panas sebab 2 berminyak. Kita mesti lah goreng dengan minyak yg panas sehingga berasap dan letak dan balik balik kan sekejap terus angkat.
Ini la rupa acuan roti yg buat aiskrim 2..kapitkab macam buat sandwich biasa jea dan kemudian bekukan dlm peti beku sekurang-kurangnya semlman dan ready untuk digoreng. Hendak goreng 2 minyak biarlah banyak sedikit dan pastikan ianya tul tul panas berasap p xpo. Letak ais krim dan terus angkat. Bila mkn terasa sejuk intinya dan rotinya yg garing..sangat sedap. Selamat mencuba..
Jom buat sendiri ais krim goreng.
Dulu masa first beli ais krim goreng ni,cheq da tak suka sangat sebab rasanya agak berminyak. Lepas 2 terus tak beli2 sampai la teringin nk cuba buat sendiri. Bila buat sendiri ni...terasa sangat sedap la plak.
Kebetulan saja jea beli acuan sandwich yg kuit muit ni. Teringin guna..so buat la ais krim goreng. Terasa amat mudah caranya. Mungkin masa beli dulu roti digoreng dengan minyak yg kurang panas sebab 2 berminyak. Kita mesti lah goreng dengan minyak yg panas sehingga berasap dan letak dan balik balik kan sekejap terus angkat.
Ini la rupa acuan roti yg buat aiskrim 2..kapitkab macam buat sandwich biasa jea dan kemudian bekukan dlm peti beku sekurang-kurangnya semlman dan ready untuk digoreng. Hendak goreng 2 minyak biarlah banyak sedikit dan pastikan ianya tul tul panas berasap p xpo. Letak ais krim dan terus angkat. Bila mkn terasa sejuk intinya dan rotinya yg garing..sangat sedap. Selamat mencuba..
Isnin, 10 Mac 2014
Cameron Highlands..Ladang Anggur 2014
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Title pasal ladang anggur so n3 hari ni nak bercerita tentang ladang anggur yang terletak di Cameron Highlands. Kalau pembaca di luar nak tahu, di CH ini terdapat dua tempat sahaja yang terdapat penanaman anggur ini. Satu tempat di Bertam Valley dan satu tempat lagi di Blue valley. Anggur yang ditanam di CH ni hanya dapat dipetik 2 kali sahaja dalam setahun. Kali pertama adalah sekitar bulan Mac dan kali kedua sekitar bulan Julai nanti.
Teringat masa mula2 tahu pasal anggur ni tahun lepas, cheq da telah bersama2 dengan cheq sue ke tempat ni. Malangnya dah hbs musim cuma boleh tengok anggur yg baru nk berbuah sahaja. Nak tahu camana rasanya..rasanya tidak ubah seperti rasa anggur yang dibeli di pasar raya. Manis rasa dan kalau makan yang kecik rasanya teramat la manis tanbahan plak yg fresh dari ladang.
Bergambar dengan family..yea la bila sekali sekala ke sini..ambil la peluang ni kan. Mula2 masuk ke ladang terasa sangat teruja dengan buah anggur yg bergantungan ini.
Adik kakak dan juga Afiq tidak melepas peluang bergambar bersama.
Ini plak harga untuk sekilo anggur di ladang ini. Kalau beli banyak dapat la offernya.
Kami cukup lah sekilo sahaja belinya.
Ini plak view dari ladang tersebut. Biasanya pelancong tidak akan dapat mengetahui tempat sekiranya tidak diberitahu. Biasa tauke ladang akan naikkan signbord yg di atas 2 kalu ada buah yg boleh dituai.
Jadi kalau datang ke CH..boleh lah datang ke sini. Tp kena tunggu musim la yea.
Title pasal ladang anggur so n3 hari ni nak bercerita tentang ladang anggur yang terletak di Cameron Highlands. Kalau pembaca di luar nak tahu, di CH ini terdapat dua tempat sahaja yang terdapat penanaman anggur ini. Satu tempat di Bertam Valley dan satu tempat lagi di Blue valley. Anggur yang ditanam di CH ni hanya dapat dipetik 2 kali sahaja dalam setahun. Kali pertama adalah sekitar bulan Mac dan kali kedua sekitar bulan Julai nanti.
Teringat masa mula2 tahu pasal anggur ni tahun lepas, cheq da telah bersama2 dengan cheq sue ke tempat ni. Malangnya dah hbs musim cuma boleh tengok anggur yg baru nk berbuah sahaja. Nak tahu camana rasanya..rasanya tidak ubah seperti rasa anggur yang dibeli di pasar raya. Manis rasa dan kalau makan yang kecik rasanya teramat la manis tanbahan plak yg fresh dari ladang.
Bergambar dengan family..yea la bila sekali sekala ke sini..ambil la peluang ni kan. Mula2 masuk ke ladang terasa sangat teruja dengan buah anggur yg bergantungan ini.
Adik kakak dan juga Afiq tidak melepas peluang bergambar bersama.
Ini plak harga untuk sekilo anggur di ladang ini. Kalau beli banyak dapat la offernya.
Kami cukup lah sekilo sahaja belinya.
Ini plak view dari ladang tersebut. Biasanya pelancong tidak akan dapat mengetahui tempat sekiranya tidak diberitahu. Biasa tauke ladang akan naikkan signbord yg di atas 2 kalu ada buah yg boleh dituai.
Jadi kalau datang ke CH..boleh lah datang ke sini. Tp kena tunggu musim la yea.
Ahad, 9 Mac 2014
Selamat Pengantin Baru: Ain dan Syukur
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Bersua lagi kita ke n3 hari ini. N3 hari ini adalah sekadar berkongsi tentang perkahwinan anak sepupu suami yang telah pun berlangsung pada 31 Januari yang lalu. Lama2 baru lah nak publish n3..hihihi.
Oklah berbalik kepada cerita di atas,kedua-dua telah pun selamat menjadi suami isteri. Teringat masa Cheq da kahwin dengan suami,si Ain baru jea di tingkatan 3. Sekarang ni dah selamat pun menjadi isteri si Syukur ni. Suaminya orang Selangor. Semoga Ain menjadi isteri yang sollehah dalam melayari rumah tangga.
Bersua lagi kita ke n3 hari ini. N3 hari ini adalah sekadar berkongsi tentang perkahwinan anak sepupu suami yang telah pun berlangsung pada 31 Januari yang lalu. Lama2 baru lah nak publish n3..hihihi.
Oklah berbalik kepada cerita di atas,kedua-dua telah pun selamat menjadi suami isteri. Teringat masa Cheq da kahwin dengan suami,si Ain baru jea di tingkatan 3. Sekarang ni dah selamat pun menjadi isteri si Syukur ni. Suaminya orang Selangor. Semoga Ain menjadi isteri yang sollehah dalam melayari rumah tangga.
Gambar yang di atas ini,cheq da copykan daripada fb nya,maklumlah masa bersanding,cheq da masih lagi di rumah mentua. Bila ke sana selepas Zuhur,persandingan pun dah habis. Pihak lelaki minta awalkan majlis kerana mereka mahu berangkat balik. Apa2 nti kena bagitahu Ain pasal gambar ini yea.
Pengantin memilih tema puple dan pink semasa bersanding. Baju puple ini merupakan tema utama dan warna pink warna persalinan. Nampak anggun dan manis Ain pada hari persandingannya.
Yang kek di atas ni pula adalah merupakan hadiah Cheq da kepada Ain. Dua minggu sebelum majlis, Ain ada msg suami bertanyakan suami sama ada cheq da boleh buatkan kek ataupun tak untuk persandingannya. Cheq da on jea sebabnya memang ingat nak bagi kek jea kat dia sebagai hadiah perkahwinan.
Puas juga nak memikir nak buat kek orang kahwin ini kan. Kek ni cheq da gunakan sepenuhnya buttercream maklumlah kalu fresh cream nanti tak tahan plak musim panas2 di kampung. Dalamnya kek span coklat dengan filling blueberry.
Deco-deco bunga2an pilihan cheq da..memilih tema yang sama seperti yang diminta arap Ain puas hati.
Doa semoga mereka sentiasa bahagia dan dikurnia baby yang comel2.
Sabtu, 8 Mac 2014
Order 2014:tempahan-tempahan yang lalu
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Selamat pagi...terasa sejuk menusuk ke tulang. Entah lah sejak 2 mejak ni cuaca di ch sungguh sejuk. Kiranya drive ke sekolah waktu pagi,tangan boleh beku. Bila masuk waktu tengah hari sampai ke petang pula cuaca menjadi panas sangat. Namun apakah daya masih perlu berkhidmat di sini.
Oklah n3 untuk hari ni sekadar berkongsi tempahan-tempahan yang lalu. Tempahan ini di terima sepanjang awal tahun dulu dan sehingga sekarang Cheq da masih lagi menerima tempahan..syukur Alhamdulillah..
Selamat pagi...terasa sejuk menusuk ke tulang. Entah lah sejak 2 mejak ni cuaca di ch sungguh sejuk. Kiranya drive ke sekolah waktu pagi,tangan boleh beku. Bila masuk waktu tengah hari sampai ke petang pula cuaca menjadi panas sangat. Namun apakah daya masih perlu berkhidmat di sini.
Oklah n3 untuk hari ni sekadar berkongsi tempahan-tempahan yang lalu. Tempahan ini di terima sepanjang awal tahun dulu dan sehingga sekarang Cheq da masih lagi menerima tempahan..syukur Alhamdulillah..
Tempahan ini diterima dari Ustazah Asmat untuk makan-makan adiknya yang datang ke CH.
Coklat Moist 1 kg
Tempahan ni pula diterima dari Pembantu Prasekolah SK Ringlet yang berpindah ke tempat baru untuk jamuan guru di sekolah terakhirnya.
Blueberry cheesecake berat 1.2kg
Tempahan ini pula diterima dari GPK Hem Sk Ringlet untuk dibawa balik ke kampung semasa cuti Tahun Baru Cina yang lalu.
Blueberry Cheesecake 1.2kg
Kek ini pun diterima dari Farah Sk Ringlet iaitu kek strawberi 1.5kg untuk dibawa ke kampung.
Terima kasih kerana sudi menempah dengan Cheq da.