Assalamualaikum dan salam sejahtera
Bila duk intai2 di blog mas duniaku..seakan terpanggil untuk membuat roti resepi yg berlainan.
Nampak lembut gebu jea rotinya.
Utk cubaan pertama ni cheq da buat doh asas roti ni bikin pizza...sedap dan mengancam rasanya.
Mas cheq da mohon copy resepi di sini dan terima kasih penyumbang resepi utama ini. Moga sentiasa tidak lokek berkongsi resepi.
Ini plak lebihan pizza buat plak roti plain saja untuk cicah air kopi...sememangnya mahsyuuuukkkk la you all. Cheq da bg pengemar roti boleh cuba resepi ini.
RESEPI ROTI LEMBUT GEBU
Bhn2:
500 G TEPUNG HIGH PROTEIN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)
CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2
Cara Mas ( Guna Mixer ) :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali marjerin dalam bowl.
Putar perlahan hingga adunan sebati baru masukkan marjerin..
Uli hingga doh licin dan elastik...
Mas terus keluarkan dari mixer dan uli sedikit dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu atas doh dngan susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..
TAK TAHAN TGOK NI...
BalasPadamBUAT SENDIRI..PUAS MKN
Memang puas..
Padamsuke mkn tp tak suke nk buat hehehe
BalasPadamDana pas ni kena suka mkn dan suka buat..
Padambuat pizza sendiri mmg best..boleh letak mcm2 bahan,sebanyak yg kita suka hehe
BalasPadamSememangnya betul kak
Padamem, nampak sedap tu cheq da..
BalasPadam