Halaman

Sabtu, 3 Mei 2014

Resepi roti pancaragam..

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Cuti hujung minggu pada minggu ini kami sekeluarga berada di CH. Perancangan mulanya nk blk ke kampung tp terasa penat dan banyak kerja ysng perlu dibereskan. Maka duk la di CH ini.
Ok lah n3 hari ni nk tayang roti lagi. Seronok tul meroti bila hasilnya macam kat gambar2 ini. Memang terasa puasnya.



Sebenarnya cheq da sengaja panggil roti pancaragam sebab dalam satu doh tu boleh dapat dalam macam2 jenis roti. 2 jenis cheq da masuk kan inti kacang dan 1 jenis lg buat mini pizza.



Bila kali pertama cuba resepi ini..amat lah terasa kelembutannya. Doh piza tempoh hari menggunakan resepi yang sama dengan roti yang ini. Cheq da sharekan sekali lg resepinya. Bagi penggemar roti harus la mencubanya dan anda pasti tidak akan menyesal. Bagi cheq da ini antara resepi roti yg paling best. Amat berterima kasih la kepada penyumbangnya.


RESEPI ROTI LEMBUT GEBU 

Bhn2:

500 G TEPUNG HIGH PROTEIN

250 ML AIR SEJUK PETI

1 BIJI TELUR

30G G SUSU TEPUNG

80 G BUTTER @MAJERIN

1 SUDU KECIL GARAM

85GM GULA

1 PAKET YIS(11GM)


CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.

MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.

DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.

BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..

MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2

Cara Mas ( Guna Mixer )  :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali marjerin dalam bowl.
Putar perlahan hingga adunan sebati baru masukkan marjerin..
Uli hingga doh licin dan elastik...
Mas terus keluarkan dari mixer dan uli sedikit dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu atas doh dngan susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..

4 ulasan: