Halaman

Selasa, 14 April 2015

Laksam Kelantan

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sebenarnya Cheq da bukan penggemar sangat laksam kelantan..tp disebabkan suami penggemarnya..maka Cheq da belajar juga membuatnya..nk kata tak makan tu tak la tp sentuh juga kalau ada.



Resepinya tanyakan kepada kawan2 jea...
Caranya ialah:

1. 1 cawan tepung beras
2. 4 cawan air suam
3. 1 sudu tepung gandum

Tepung beras dan gandum dibancuh dengan 4 cawan air lagi sehingga menjadi cecair.
Panaskan kukusan dan kukus laksam dengan menggunakan tudung periuk (Versi cheq da)
Bila masak wap akan keluar dari kukusan dan gulung. Gunting dan boleh dihidangkan.


Kuahnya laksam kelantan seperti kuah laksam lemak jea. Boleh google sendiri yea..Cheq da main agak2 dan campak2 jea..


Ulam-ulaman yang dihiris nipis.


Sambal lada...

Set lengkap..menu makan malam..

11 ulasan:

  1. Pernh mkn rmh jiran...sbb santn tu yg buat knor..kurang sikit.
    tpi mkn ttp mkn..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama la kak nor..sy kalu laksa asam tu laju la cikit

      Padam
  2. sodapnyer kak... dana aritu dh amik resepi kt mil tp tak terbuat2 lg...

    BalasPadam
  3. dah lama x makan laksam.. buat kuah laksam jerpernah ... laksam tu x pernah buat ..beli jer... tapi ada adaimpian gak nak buat sendiri nih hiii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala wani..mek klate mesti pandai buat laksam..hihihi

      Padam
  4. kuah dia yang main peranan penting..

    BalasPadam
  5. Sedapnya laksam....Che Da. tak pernah pun buat sendiri. Selalunya asyik beli je...

    BalasPadam
  6. Nti boleh lah try buat..kejap jea bt laksam ni

    BalasPadam
  7. laksam..macam best je..boleh cuba la nie..hu..hu..

    BalasPadam