Halaman

Khamis, 23 Oktober 2014

Satay, nasi impit in da house...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni terajin la plak nk masukkan n3..pepagi lagi dah nk bercerita. Kertas pt3 pon belum ditanda sepenuhnya. Sememangnya kalau cuti, kemalasan akan melanda. Tambahan plak semlm,sampai menonton drama korea iaitu Good Doughter,Hana ched da jahitkan manik tudung sebab dah lama sangat beli. So smlm siap jgj 1 helai dan tinggal 1 helai jea lg.

Oklah hari ni nk cerita pasal satay, kuah kacang dan nasi impit yg dibuat ibu cheq da semlm. Cheq da hanya tolong jea spa yg patut. Selalunya musim raya jea kami buat benda alah ni. Tapi sebab semua orang dalam rumah teringin nk mkn...maka bermula la prosesnya. Lgpun semalam cuti sempena deepavali so adik beradik akan berkumpul di rumah.

Hari ni tak de la nk cerita pasal resepi. Resepinya boleh digoogle yea. Cheq da hanya berkongsi cerita sahaja tau.



Ni lah rupanya nasi impit yg dibuat oleh ibu cheq da dgn menggunakan beras siam. Petua nya utk 1 pot beras bersamaan dgn 4 pot air.


Satay daging dan ayam dicucuk oleh cheq da dan ibu cheq da mlm sebelum tu.


Proses pembakaran dgn menggunakan pembakar elektrik. Sangat mudah


Yg dah masak..



Pelengkap hidangan..sertakan sekali hirisan timun dan bawang besar...yummy...yummy..memang sedap bila dah lama tak mkn yg homemade cam ni.. sangat puas hati.

2 ulasan:

  1. bb baru ja makan satay semalam..sedap betul..tapi bukan buat sendiri, beli ja..hikhik

    BalasPadam
  2. cantik je tgk ns impit tuh.... geram pulak nengok sate home made tuh walaupun mlm td baru pas mkn sate... ttp terliur

    BalasPadam