Halaman

Sabtu, 24 April 2021

kerabu kaki ayam

 Assalamualaikum dan salam ramadhan..

Hari ni kongsi menu semalam..kerabu kaki ayam..mesti ramai yang tak suka makan kaki ayam kan..tp cheqda satu family memang suka dengan kaki ayam terutama jika dibuat kerabu.

Biasanya cheqda kalu beli ayam..asingkan siap2 kaki. Bila dah ada byk..baru la pk nk masak apa. Untuk dibuat kerabu ni..kaki akan direbus terlebih dahulu..cheqda gunakan pressure cooker dan rebus la selama 15 hingga 20 minit. Jika kalu guna cara cam ni..mmg kulit kaki ayam akan mudah dibuang tulangnya. cheqda akan pastikan tulang terasinh dari isinya dan buang dengan cara menggunakan pisau.


Kerabu Kaki Ayam 

Bahan2 

1. Kaki ayam yang telah direbus dan dibuang tulang.

2. Bawang merah 

3. Daun sup dan daun bawang 

4. Cili api 

5. Garam dan gula 

6. cuka 

7. sos ikan 

8. bunga kantan jika ada - cheqda takde stok 

9. Tomato,carrot dan juga sedikit kubis.

10. Cendawan putih kering - jika ada- cheqda xde stok..cendawan ni kena rendam dan tunggu kembang

Cara 

1. Hiris bahan yg perlu dihiris dan satukan dalam bekas kaki ayam tadi.

2. satukan cuka,gula,garam dan sos ikan dalam satu bekas dan kacau.

3. masukkan ke dalam bekas kaki ayam tadi dan gaul rata.

Siap untuk dimakan.


































2 ulasan:

  1. lama suda mau try resepi ni tapi sampai sekarang nda terbuat huhu

    BalasPadam