2 ekor ikan cencaru (Bersihkan dan belah di belakang)
15 biji cili kering
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan
1 biji tomato (sederhana besar)
Garam, gula, serbuk kunyit dan serbuk perasa
Cara-cara
Kisar cili kering, 1/2 biji bawang besar, bawang putih
belacan, garam dan gula. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian.
1 bahagian dicampurkan dengan sedikit air asam jawa, 1/2
biji bawang besar dan tomato (kedua-dua bahan ini dihiris)
Kemudian sumbatkan di belakang ikan yg telah digaulkan
dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga masak (Api jgn terlalu kuat
supaya masak semua bahagian)
1 bahagian lg yg dikisar td di tumis di dalam minyak sehingga garing. Jika perlu, tambahkan garam dan gula.
Tambahkan air asam jawa. Biarkan sehingga kering dan
masukkan bawang besar yg di potong bulat. Kemudian, curah/tuang atas
ikan td. Siap.
salam cheq da..
BalasPadamnampak sedap..terliur la pulak..
kat sini tak ada cencaru. setiap kali balik mak mmg dah tau anak dia mesti nak makan cencaru belah belakang :-)
BalasPadam