Halaman

Khamis, 16 Januari 2014

Sambal Tumis Kerang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Mai merasa plak sambal tumis kerang. Kebetulan ke pasar beli plak kerang yg dah buang kulit,lagi la suka tak perlu nk kopek. Memang puas hati la dapat mkn kerang tumis ni. Kepada penyumbang resepi terima kasih dan mohon share di sini yea.


Sambal tumis kerang
0leh: farihalfaizal (my resepi)

Bahan-bahan ( 1 family )

  • Isi kerang-kuantiti ikut suka
  • 3-4 sudu besar lada kisar
  • 1 labu bawang besar-hiris
  • 2 ulas bwng kecil,2 ulas bwng putih&sikit halia-tumbuk
  • 1 batang serai-titik
  • Air asam jawa
  • Minyak
  • Garam,Gula&Air.

Cara-cara

  1. Panaskan kuali dgn sedikit minyak.Tumis bahan2 yg itumbuk.Masukkan lada kisar.Kacau sehingga masak lada.
  2. Masukkan air asam jawa,serai,garam&gula.
  3. Akhir sekali,masukkan semua isi kerang.Gaul sekejap,boleh tutup api.Siap.


2 ulasan:

  1. sedap nih... tp kalu beli kerang selalu tak sempat nk jd sambal udah di sesah sbb sume minat kerang kt umah tuh...

    *resepi doh epok2...

    1/2kg tepung gandum, 2 senduk minyak panas, garam n air.... gaulkan semua bahan nih sampai jd doh,.... itu je... mudah kan

    BalasPadam
  2. jap nak ingat... ada kot setahun lebih tak make kerang... huuuuu

    BalasPadam