Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sebenarnya dah agak lama nk makan maggi ketam. Kalau di Besut di sebuah kedai yang cukup popular dengan maggi ini harganya cukup lumayan. Kalau nk makan seorg atau berdua..masih ok tapi kalau nk makan berfamily mau beratus2 reganya. Semangguk maggi dengan seekor ketam mencecah rm20 ke atas bergantung kepada saiz ketam.
Balik ke kampung minggu lepas...kakak yang turut sama mengidam nk makan maggi ketam ni telah membeli ketam nipah. Kebetulan minggu sebelumnya telah dengan membuat lawatan ke pulau so harganya boleh tahan la. Sekilo ketam mencecah rm50 dengan bilangan ketamnya hanyalah 5 ekor. Manakala untuk harga udang plak dalam 13 ekor harganya rm40. Tu nasib tauke bagi diskaun.
Oleh kerana nk jimat kami belah la ketam ni..supaya dapat banyak cikit..hihihi
Maggi ketam dan udang
By: cheq da
Bahan untuk 7-8 orang
1. 4 bungkus maggi perisa kari
2. 5 biji telur
3. 5 ekor ketam nipah
4. 13 ekor udang galah saiz besar
5. Bawang putih dan sedikit halia ditumbuk
6. Air mengikut sukatan yg dikehendaki
7. Minyak utk menumis
8. Sedikit sos cili,sos tomato dan kicap
9. Garam..gula secukup rasa
10. Sawi dan lobak merah dipotong
Cara
1. Panaskan minyak
2. Masukkan bawang putih dan halia tumis sehingga wangi
3. Masukkan air dan perencah maggi biarkan menggeleggak
4. Masukkan ketam dan udang dan biarkan seketika
5. Angkat ketam dan udang dan asingkan
6. Pecahkan telur sebiji2 ke dlm periuk tadi dan biarkan.
7. Masukkan sawi dan lobak merah
8. Masukkan mee maggi dan biarkan seketika
9. Masukkan udang dan ketam tadi.
10. Angkat dan boleh la dihidangkan
P/s:jgn masak mee terlalu lama dan bila dah kembang jd tidak sedap. Seelokknya dimkn terus.