Isnin, 30 Mac 2020

Roti Puri mudah dan sedap.

Assalamualaikum dan salam PKP hari ke13..
Ari ni bikin roti puri untuk mkn petang dan jgk buat untuk anak buah buka puasa nti. Jadi tak pa boring duk makan nasi jea kan.
Resepi roti Cheqda ambik dari Fb yg dishare oleh kak Rosni.
Mmg lembut dan memang sesedap sgt bila dicicah dengan gulai ayam atau masak sardin.pendek kata kalu xnak mkn nasi boleh test mkn roti puri ini. Cara pembuatannya sangat la simple. Tambah2 bila cuaca kat kg ni panas membahang. Doh depa nsik dengan cepat..uli dalam pukul 2.30 dan dalam pukul 4.00 lbh dh boleh goreng.











Ini resepi nya yea..tp utk yis tu cheq da kurangkan separuh dan air pun mmg xhbs guna 300 ml tu..jd pandai2 agak la yea..
Terima Kasih utk kak rosni yg resepi yg mudah dan sedap di sini. Cheqda share di sini yea.


Sabtu, 28 Mac 2020

Belimbing Buluh 2020


Assalamualaikum semua...
N3 hari kongsi cikit pasal buah belimbing buluh yg ada kat belakang rumah kakak..
So dah 11 hari ni kita PKP..saja pi jenguk belakang rumah..
Tak sangka buahnya mmg lebat..mmg geram dengan setiap buah ni..petik bahagian yang rendah-rendah jea..dapat jgk satu besen..
Atas pokok bhgan tinggi masih lebat ranum cuma tak sampai nk ambik..nk kait sure jatuh berterabur kat bawahπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…




Boleh tgk sendiri betapa lebatnya buah..nk bikin apa..boleh direbus utk dibuat sambal hitam Pahang..tapi kali ni..xrebus pun sebab makan masa..lagipun stok yg direbus masih banyak lagi..
So tengah hari tadi buat sambal ikan jea...mudah sangat sambal..buat ala2 sambal ikan buah mangga muda..cuma kita gantikan dengan jea dgn buah belimbing buluh ni...rasanya sangat sedap..masam masam manis...kalau lagi pedas lagi kick...


Yang ni mak cheq da nk cuba jeruk..buah yg dijeruk boleh jgk dibuat masam lemak dan juga air asam belimbing buluh..Cheq Da tunggu ma buat..nti nk blk ch..kita angkut yg telah dijeruk..mudah kan..hihihi
Bye utk hari ini....

Jumaat, 27 Mac 2020

Sambutan Gong Xi Fai Cai 2020

Gambar yg lepas...
Sambutan semasa Gong Xi Fai Cai yang lepas..
Sebelum cuti...semua dikehendaki pakai warna merah pada masa ini. Tempek di sini buat kenangan akan datang.




Fruit Pastry Cake..





Assalamualaikum..kek yg viral tahun lepas..sampai xmenang tangan jgk terima order...
Rasanya yg masam manis..yg pnting gunakan pure butter barulah rasanya lagi enak.








Macam2 saiz jualan cheq da..
Ini pun bergantung pada permintaan..
Tahun ni pun masih ada yg menyukai kek ini.


Khamis, 26 Mac 2020

Bila mood ini akan kembali...





Assalamualaikum semua...
Hari ni nk share cikit pasal terapi minda...cerita ni almost 2 tahun lepas.
Saat diet kaw kaw...masa ni mmg eatclean semata2..dari berat 68 kg..dapat last berat disember 2018 dalam 59 kg. Masa ni kalu pi solat..hari2 duk tangkap gambar dlm surau sekolah...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 
Tujuan cheq da up entri ni..sbb nk jadikan pembakar semangat blk sebab apa..sbb berat dh mkn bertmbah..hohoho 
Kijo sekrg asyik mkn jea..kalu dulu suku suku separuh..sekarang suka hati aku plakπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…



Kisah bermula stop diet sbb masuk bln 2 2019 dh pun ngadung hok yg bongsu ni..Alhamdulillah ni mmg dh merancang nk tambah lagi nk cukupkan 4 orang sebab masa ni dh pk umur dah makin bertambah dan niat sebelum 40 tahun nk cukupkan askar yg ada..Alhamdulillah Allah bagi jgk rezeki di umur 38 tahun. Masa ni alahan pun tak ada..mkn jea apa yang teringin..tambah2 masa ngadung ni nya pi sangkut ada diabetes..sangkut bacaan yg awal terlbh 0.1 jea pun tp nk buat camana prosedur hospital kena lah bsp 2 minggu sekali..Alhamdulillah bacaan normal..bila nk tua2 gtu la byk masalah..anak2 lain xdop masalah apo pun kan...



Saat kita berdiet dan merasa kurus dari selalu..( ni berat lepas kahwin..sebelum kahwin 52kg jeaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚) mmg terasa badan saat ringan dan baju semua jadi longgar sampaikan nk beli pun dan kena tukar saiz...mmg gembira sakan bila usaha kita menjadi. Mkn pun bertapis..minum air masak jea..air manis mmg tolak jauh2..masa ni mmg boleh disiplinkan diri. Tambah plak ada kawan2 yg sama2 diet..jd sedikit sebyk ada perangsang buat kita. Namun selepas ada baby ni..dah ni dh nk masuk 9 bulan dah..diet pun ke laut..punya lah nk ambik mood diet blk lama sgt.
Mmg niat dlm pantang nk kurus..turun la berat 64 kg ( last bacaan masa mengandung 73.5kg) tp bila niat jea..baby pun xdapat nk susu badan..3bln dh stop sbb xde susu😭😭😭
Rasa kurang seronok bila anak2 yg lain dpt kita susukan lbh dr 6 bulan...



Semua ni gambar2 lama cheq da tau..bkn gambar baru...yg baru berat up lg ke 68 kg..hari2 duk kt nk diet tp mmg xmulakan lg..start awal2 tahun di sek..mmg cheqda berbekal ke sekolah tp bila blk rumah..anak2 mmg jenis mkn semuanya..blk kelas agama terus tanya masak apa..mmg setiap hari kena masak dan buat sesuatu utk mereka...uminya pun apa lg turut sama mkn jea...
In sha Allah sekarang diet bkn nk fikirkan kurus semata2.. kena jgk pk diet utk kesihatan...umur dah meningkat mcm2 penyakit boleh datang kan tambah2 mmg dah ada keturunan..ada masa lg nti cheq da share kan plak menu2 diet cheq da agar boleh menjadi perangsang blk pada diriku ini..biar cepat2 insaf blkπŸ˜…
Jumpa lagi di lain n3..bye😊


Rabu, 25 Mac 2020

Assalamualaikum semua...
Hari ini share cikit antara deco2 kek yang cheq da buat utk tempahan..
Tak tahu nk share apa..kongsikan di sini..










Cheq das ehingga kini masih aktif berbaking sebenarnya..ambik order biasanya yg depa order jea..jarang sgt open order...tp Alhamdulillah rezeki dlm bidang baking selalu ada..tempoh PKP ni mmg stop terus order sbb berada di kampung..banyak lagi yg boleh disharekan utk masa2 mendatang..

Lama betul ceritanya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...
Lama betul tak update blog ni..mmg sawang sesawangnya dah..last update 2 tahun lepas..tu pun pasal kuih rayaπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Hari ni terdetik nk update memandang cuti covid-19 ni xde duk buat apa lepak mkn tido jea kerjanya..nk keluar mmg xboleh..tunggu lah keadaan reda dan dan penularanya terhenti.
2 tahun berlalu..anak pun dah bertambah seorang lagi..dah pun nk masuk 9 bulan dah Luqman Al Fattah..emaknya baru rasa nk upload sesuatu..😊
Alhamdulillah sekarang dah pun dapat 2 pasang anak..rasanya dh pencen la kot bila pertambahan usia..ngadung pun mcm2 hal..kencing manis la..darah tinggi la😊

Nampak gaya text jealah nk copy gambar tak menjadi plak..in sha Allah lain masa ..masa bebel jea kt cni sbb dh lama sgt cuti mengajar..so lama jgk cikgu tak membebelπŸ˜…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...