Ahad, 15 Februari 2015

Creme Brulee kali kedua...

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Disebab banyak lebihan telur kuning lebihan buat pavlova yang ditempah, duk terpikir nak buat apa dengan lebihan ini. Kali ini merupakan kali yang kedua Cheq da mencuba resepi ini. Memandangkan semua bahan ada terlintas la nak membikinnya. Yang makan cuma Cheq da dan anak lelaki Cheq da juga. Nak-nak bila disimpan dalam peti ais dan dimakan dalam keadaan sejuk. Memang lemak2 manis rasa. Tapi tak boleh makan banyak-banyak takut kolestrol.




Resepi :  Creme Brulee Sumber : whatscookingamerica.net


Bahan2 ( 6 bekas remekin saiz medium )

6 biji kuning telur - dr fridge 3 tbsp gula pasir halus 1 1/2 cwn u.h.t whipping cream - dr fridge 4 tbsp gula pasir halus - tuk topping dia sedikit esen vanila


Cara2

1. Panaskn oven pd suhu 180'C & griskn remekin 2. Pukul kuning telur hgga pekat
 3. Masukkn gula & pukul lg hgga gula larut sepenuhnya
 4. Masukkn u.h.t whipping cream & esen vanila. Kacau sebati
5. Tuang dlm remekin hgga 3/4 penuh. Masukkn remekin ke dlam loyang. Masukkn air panas dlm loyang hampir sama paras dgn adunan creme brulee
 6. Bakar selama 30 minit. Bakar hgga bahagian tepi dh masak. Bahagian tgh mmg akan bergoyang (jiggle) sedikit bila remekin digerakkan
  7. Keluarkan dr oven & biar creme brulee dlm loyang air panas hgga sejuk pd suhu bilik. Sejukkn creme brulee sekurang-kurangnya 4 jam
8. Taburkan gula pasir halus pd setiap creme brulee & bakar guna torch. Kalau xde, buat je la gula hangus cam nk buat puding karamel tu. Pastu tuang je gula hangus tu ke atas creme brulee..(cam akak buat la... hehehe...) bleh je. Tp kn buat camni kena cepat ratakan sbb gula tu cepat keras. Tu yg gula hangus yg akak buat kt atas creme brulee ni x rata & nipis

untuk melihat step by step dari blog yang cheq da copy bolehlah link KE SINI...terima kasih sebab sudi berkongsi resepi.
 

14 ulasan:

  1. Erm..nyum2..nampak sedap tu cheq da :)

    BalasPadam
  2. salam singgah ..dah lama teringin nak buat ni tapi x jadi2.. rupanya guna kuning telur semata2 ..patutla kolesterol hiii

    BalasPadam
  3. salam perkenalan,

    Resepi ini pasti disukai oleh mereka yang suka masakan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hanafi boleh cuba jgk...tq sudi jenguk blog cheq da

      Padam
  4. nyum..nyum..sedapnyaa cheq da..dh lama xmkn creme brulee ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Byk telur kuning yana..tu yg kena gak buat..hihihi

      Padam
  5. good idea buat gula hangus kalau tak ada torch tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belasah jea ita..xsemua alat kita ada di rumah kan

      Padam
  6. pndai mkn je msk tak reti hehehe... ada resepi pun takmo msk hehehe... kang tka jd nyesal

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...