Khamis, 1 April 2021

Homemade mee Noxxa

Assalamualaikum w.b.t
Tuan tanah dah macam biskut dah..kejap ada, kejap tak de..hahaha
Bukan apa time teringat kat blog barulah berupaya nak mengupdatekannya..kalu tak memang tak buka pung..
Hari ni saja jea nak kongsikan sesuatu..mesin mee noxxa yang dah bertahun cheqda beli..tapi mula gunakannya tahun lepas lepas bersalin anak yang kecik.
Menyesal jugak tak guna terus sbb mesin ni mmg berbaloi2..selain boleh dibuat mee, boleh jgk dibuat laksa dan macam2 lagi..setakat ni cheqda berjaya buatkan mee kuning, mee maggi dan juga laksa.
Cheqda share gambar..masa ni cheqda bikin mee kuning..buat 2 aduanan mmg dapat makan dalam 2 kali..mee nya boleh disimpan dalam peti, tahan 3 hingga 4 hari..
sbb bila homemade mmg terbukti lah kesuciannya..
layan gambar jea yea..
 
 
 
                                 masa dalam proses selepas adunan yang diuli keluarkan meenya.



 Sebelum direbus..2 adunan dapat lah sebanyak ni..tepung yang diguna adalah tepung high       protein..bersama dengan garam air dan juga telur.



                    Hasilan selepas direbus..biasanya terus dibuat makan..goreng ataupun dibuat mee berkuah            yang lebih boleh disimpan dalam peti dan lumurkan terlebih dahulu dengan sedikit minyak.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...