Assalamualaikum dan salam sejahtera
Kek kedua haziq. Kek ini Cheq Da buat untuk dibawa ke rumah pengasuhnya. Nk sangat kek ultraman. Tapi sebab xjumpa ultraman saiz kecik....letak la main ni. Nasib dia ok jea.
Aksinya...asyik-asyik...ummi mana kek haziq. Yang si kakak plak kata kek dia dh 2 kali dah buat nk lagi. Riuh sangat rumah bila ada mereka. Tak dpt nk bayangkan kalau anak2 tak de di depan mata...
Oklah itu cerita hari ni.
P/s: Hari ni peperiksaan Pt3 masuk hari kedua. Harap berjalan dengan lancar la hendaknya..Aamin.
Selasa, 13 Oktober 2015
Isnin, 12 Oktober 2015
Order 2015: Kek Kahwin 3 Tingkat
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Kek kahwin 3 tingkat ni diorder oleh pekerja di sekolah suami. Bila tanya tema warna apa...dia just bagitau putih. Cheq da pun rasa tak timbul sangat kalau semua putih...last2 tempek colour kuning. Nadib customer ok jea. Kek kahwin bertingkat kali kedua diterima dari orang asli tau. Kelas diorang..
Kek span dengan 3 perisa berlainan iaitu..oren, coklat dan juga pandan. Feed back dari customer katanya sangat berpuas hati. Bila dh dpt maklum balas cam tu..terasa senang hati la plak.
Selamat Pengantin Baru kepada pasangan dan terima kasih sebab sudi order.
Kek kahwin 3 tingkat ni diorder oleh pekerja di sekolah suami. Bila tanya tema warna apa...dia just bagitau putih. Cheq da pun rasa tak timbul sangat kalau semua putih...last2 tempek colour kuning. Nadib customer ok jea. Kek kahwin bertingkat kali kedua diterima dari orang asli tau. Kelas diorang..
Kek span dengan 3 perisa berlainan iaitu..oren, coklat dan juga pandan. Feed back dari customer katanya sangat berpuas hati. Bila dh dpt maklum balas cam tu..terasa senang hati la plak.
Selamat Pengantin Baru kepada pasangan dan terima kasih sebab sudi order.
Kek buah resepi kak Nor
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Bila teringin nk makan..seharusnya kita akan berusaha nk membuatnya kan. Google sana sini untuk mendapatkan resepi yang terbaik dan mudah. Ini hasil yg dibuat selepas Kak nor dari blog cinnamon. Masa beliau masukkan n3..terus screen shot dan simpan dlm gallery. Memang sedap...
Bila teringin nk makan..seharusnya kita akan berusaha nk membuatnya kan. Google sana sini untuk mendapatkan resepi yang terbaik dan mudah. Ini hasil yg dibuat selepas Kak nor dari blog cinnamon. Masa beliau masukkan n3..terus screen shot dan simpan dlm gallery. Memang sedap...
KEK BUAH GEBUS
oleh: cinnamon.com
Bahan A :
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat (bahan A di campur dan diayak.)
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur
250g mentega
300g mix fruits (ambil sedikit bahan A dan gaul rata pada mix fruits dan coklat chips untuk mengelakkan buah mendap kebawah)
chocolate chips
1 cawan susu cair
setengah cawan gula kastor (boleh juga guna brown sugar)
Caranya:
Pukul gula dengan telur hingga kembang kemudian masukkan bahan A dan gaul rata...
masukkan susu,mix fruits dan gaul .
masukkan ke dalam acuan yang sudah di lengser dengan butter taburkan lebihan buah.
bakar selama 45 minit atau sehingga masak dengan suhu 160-170C..ikut oven memasinglah ye...
Ahad, 11 Oktober 2015
Order 2015: Kek Papa dan Mama
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Tempahan yang diterima untuk birthday papa dan mama. Tapi kek berlainan orang.
Kek peacan heaven ni tempah si isteri utk si suami...manakala tempahan kek span coklat untuk si suami kepada si isteri.
Terima kasih mesti sudi order.
Tempahan yang diterima untuk birthday papa dan mama. Tapi kek berlainan orang.
Kek peacan heaven ni tempah si isteri utk si suami...manakala tempahan kek span coklat untuk si suami kepada si isteri.
Terima kasih mesti sudi order.
Sabtu, 10 Oktober 2015
Order 2015: Chocolate Cheese Haziq
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Tempahan yang diterima oleh rakan suami untuk birthday boy anaknya yang ke 7...
Tq sebab order...
Tempahan yang diterima oleh rakan suami untuk birthday boy anaknya yang ke 7...
Tq sebab order...
Jumaat, 9 Oktober 2015
Roti kacang merah dan mini pizza
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Tayang roti uli tangan lg...bikin masa cuti jerebu. Mgkn xpanas sangat..doh xberapa nk naik. Tambah2 duk di CH ni. Tp 2 hari dah sold out.
Sedap dimakan bersama kopi panas...
Tayang roti uli tangan lg...bikin masa cuti jerebu. Mgkn xpanas sangat..doh xberapa nk naik. Tambah2 duk di CH ni. Tp 2 hari dah sold out.
Sedap dimakan bersama kopi panas...
Khamis, 8 Oktober 2015
Kek Birthday Haziq
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Kek birthday Haziq...chocolate Indulgence...
Hari ni tayang bahagian dalam..
First time buat utk anak sendiri...selalu ambil order jea.
Kek birthday Haziq...chocolate Indulgence...
Hari ni tayang bahagian dalam..
First time buat utk anak sendiri...selalu ambil order jea.
Rabu, 7 Oktober 2015
Order 2015: Tempahan Kek Birthday Amirah
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Tempahan last minit dari Kak siti sebab anaknya dah mengamuk2 sebab katanya tak de kek birthday di hari lahirnya. Terpaksa rushing buat kek ini. Kalau tak..tak tahu bercakap plak Si Amirah ni.
Kek chocolate indulgence permintaan nya.
Tq sebab sudi order
Tempahan last minit dari Kak siti sebab anaknya dah mengamuk2 sebab katanya tak de kek birthday di hari lahirnya. Terpaksa rushing buat kek ini. Kalau tak..tak tahu bercakap plak Si Amirah ni.
Kek chocolate indulgence permintaan nya.
Tq sebab sudi order
Selasa, 6 Oktober 2015
Kek Zebra
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Lebihan telur putih jangan dibuang. Banyak manfaat yang kita dapat sekiranya kita dapat pelbagaikan resepi. Kali ini banyak sangat telur putih memenuhi ruang peti di dapur. Jadi Cheq da mula menggooglekan resepi yang banyak menggunakan telur putih. Intai punya intai, akhirnya dapat resepi kek zebra dari blog Kak zila. Nampak keknya sangat lawa dan gebus sahaja. Terus ke dapur dan sediakan barangan yang perlu.
Yang cheq da snap ni gambar biasa2 jea..Kalau nak tengok gambar dari blog Kak zila boleh link yea. Cheq da dah link kan di resepi di bawah. Kalau tengok air tangan Kak zila ni kalau malas pun jadi rajin nak membaking. Gambarnya saja cukup menggeramkan.
Kek ini memang ternyata sedap dan gebu gabas..cayalah kalau tak buat tak tahu. Bila bawa ke sekolah..memang licin jap jea..hihihhi
tips ~ jika kek sudah garing di atas nya tetapi kek masih belum masak ~ tutup kan bahagian atasnya dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingga kek masak dengan sempurna.
Lebihan telur putih jangan dibuang. Banyak manfaat yang kita dapat sekiranya kita dapat pelbagaikan resepi. Kali ini banyak sangat telur putih memenuhi ruang peti di dapur. Jadi Cheq da mula menggooglekan resepi yang banyak menggunakan telur putih. Intai punya intai, akhirnya dapat resepi kek zebra dari blog Kak zila. Nampak keknya sangat lawa dan gebus sahaja. Terus ke dapur dan sediakan barangan yang perlu.
Yang cheq da snap ni gambar biasa2 jea..Kalau nak tengok gambar dari blog Kak zila boleh link yea. Cheq da dah link kan di resepi di bawah. Kalau tengok air tangan Kak zila ni kalau malas pun jadi rajin nak membaking. Gambarnya saja cukup menggeramkan.
Kek ini memang ternyata sedap dan gebu gabas..cayalah kalau tak buat tak tahu. Bila bawa ke sekolah..memang licin jap jea..hihihhi
Resepi asal - Chef Amy Heng - secret recipes book
dikongsi bersama - kakzu semanis gula
dicopy dari blog- Kak zila
Kek belang zebra
bahan bahan
A: 250 gm telur putih - dalam petisejuk
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine - ayak
3/4 tsp double action baking powder - ayak
1 tsp vanilla
B: 170 gm butter - cairkan
2 sudu besar susu pekat
C: 2 sudu besar serbuk koko
cara-caranya
bahan bahan
A: 250 gm telur putih - dalam petisejuk
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine - ayak
3/4 tsp double action baking powder - ayak
1 tsp vanilla
B: 170 gm butter - cairkan
2 sudu besar susu pekat
C: 2 sudu besar serbuk koko
cara-caranya
- Putar kesemua bahan A hingge kembang dan gebu.
- Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan.
- Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko.
- Sediakan loyang 9 inci dan gris kannya.
- Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nya.
- Bakar pada suhu 180 C selama 50 minit.
tips ~ jika kek sudah garing di atas nya tetapi kek masih belum masak ~ tutup kan bahagian atasnya dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingga kek masak dengan sempurna.
Ketam telur masin yang sangat best...
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Baru sekali mencuba buat ketam ini. Ini gara-gara ada telur masin yang dibekalkan oleh ibu Cheq da. Maklum sajalah dia kan penternak itik yang agak berjaya...hihihi. Selalunya telur dikumpulkan sampai 30 biji baru dijeruknya.
Bila teringin sangat nak makan ketam..merata cari ketam ini. Akhirnya pesan kat Cikgu Asmadi dapat dalam 6 ekor rm25.
Bila fikir2 nak masak ini. Terus google. Jumpa step by step kat blog Kathyjem. Maka terhasil lah ketam telur masin dengan jayanya. 2 ekor diberikan kepada Cikgu Asmadi dan selebihnya kami makan untuk tengah hari. Tak sangka plak suami yang kurang makan ketam menghadap sampai licin. Selalunya tak suka sangat sebab susah nak kopek katanya..tapi ketam ini habis plak dimakannya. Sedap la tu kot. Oklah Cheq da share resepinya. Copy dari blog Kathyjem.
3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
7 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari lebih kurang setangkai
5 biji telur masin
Lada sulah/garam/gula
1. Ok first sekali rebus telur masin.. Sementara telur tu rebus boleh goreng ketam dulu..
2. Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam..
3. Dah lumur tu goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan..
4. Telur masin yang dah masak tu asingkan kuning telur dan lenyek2 kan dia sampai hancur..
5. Putih telur ambik dalam sebiji dan lenyekkan sampai hancur..
6. Panaskan kuali masukkan butter dalam 3 sudu besar..
7. Kemudian masukkan bawang putih, bawang kecil..kacau sampai naik wangi..
8. Kemudian masukkan daun kari dan cili padi..
9. Lepastu masukkan telur kuning yang dihancurkan tadi..
Dan sedikit telur putih..kacau sekita..
10. Masukkan susu cair..letak dalam 5 6 sudu besar..
11. Lepas tu masukkan lada sulah, garam dan gula.. (garam jangan banyak sangat sebab dah ada telur putih masin) kacau sekata sampai berbuih..
12. Last sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi..kacau bagi semua rata dan siap untuk dihidang!
Untuk melihat step by step boleh singgah di blog Kathyjem yea..sbb Cheq Da copy dari situ. Memang terangkat habis dan sangat sedap.
Baru sekali mencuba buat ketam ini. Ini gara-gara ada telur masin yang dibekalkan oleh ibu Cheq da. Maklum sajalah dia kan penternak itik yang agak berjaya...hihihi. Selalunya telur dikumpulkan sampai 30 biji baru dijeruknya.
Bila teringin sangat nak makan ketam..merata cari ketam ini. Akhirnya pesan kat Cikgu Asmadi dapat dalam 6 ekor rm25.
Bila fikir2 nak masak ini. Terus google. Jumpa step by step kat blog Kathyjem. Maka terhasil lah ketam telur masin dengan jayanya. 2 ekor diberikan kepada Cikgu Asmadi dan selebihnya kami makan untuk tengah hari. Tak sangka plak suami yang kurang makan ketam menghadap sampai licin. Selalunya tak suka sangat sebab susah nak kopek katanya..tapi ketam ini habis plak dimakannya. Sedap la tu kot. Oklah Cheq da share resepinya. Copy dari blog Kathyjem.
Ketam Telur Masin
4 ekor ketam..3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
7 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari lebih kurang setangkai
5 biji telur masin
Lada sulah/garam/gula
1. Ok first sekali rebus telur masin.. Sementara telur tu rebus boleh goreng ketam dulu..
2. Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam..
3. Dah lumur tu goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan..
4. Telur masin yang dah masak tu asingkan kuning telur dan lenyek2 kan dia sampai hancur..
5. Putih telur ambik dalam sebiji dan lenyekkan sampai hancur..
6. Panaskan kuali masukkan butter dalam 3 sudu besar..
7. Kemudian masukkan bawang putih, bawang kecil..kacau sampai naik wangi..
8. Kemudian masukkan daun kari dan cili padi..
9. Lepastu masukkan telur kuning yang dihancurkan tadi..
Dan sedikit telur putih..kacau sekita..
10. Masukkan susu cair..letak dalam 5 6 sudu besar..
11. Lepas tu masukkan lada sulah, garam dan gula.. (garam jangan banyak sangat sebab dah ada telur putih masin) kacau sekata sampai berbuih..
12. Last sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi..kacau bagi semua rata dan siap untuk dihidang!
Untuk melihat step by step boleh singgah di blog Kathyjem yea..sbb Cheq Da copy dari situ. Memang terangkat habis dan sangat sedap.
Isnin, 5 Oktober 2015
Order 2015: Tempahan yang lalu..
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Masuk dapat masukkan n3 tentang tempahan yang dah agak lama. Order daripada Cikgu Zuhana untuk jamuan hari raya di SK Convent.
2 jenis kek yang diminta iaitu kek red velvet dan juga kek coklat indulgence.
Terima kasih sebab sudi order dari Cheq Da...
Masuk dapat masukkan n3 tentang tempahan yang dah agak lama. Order daripada Cikgu Zuhana untuk jamuan hari raya di SK Convent.
2 jenis kek yang diminta iaitu kek red velvet dan juga kek coklat indulgence.
Terima kasih sebab sudi order dari Cheq Da...
Ahad, 4 Oktober 2015
Si Budak Comot...
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Gelagat si budak comot...suka sangat makan coklat..terutama adanya lebihan ganache masa ummi nya mendeco..layan jea keretah anak2 yang nak membesar. Bila dah besar..terasa rindu la plak..
seksi plak tu...
p/s: dapat 2 hari plak cuti sekolah...penangan jelebu..
Gelagat si budak comot...suka sangat makan coklat..terutama adanya lebihan ganache masa ummi nya mendeco..layan jea keretah anak2 yang nak membesar. Bila dah besar..terasa rindu la plak..
seksi plak tu...
p/s: dapat 2 hari plak cuti sekolah...penangan jelebu..
Langgan:
Catatan (Atom)