Apam mekar
oleh: chef hanieliza 
Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )
- 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
 - 2 biji telur
 - 1 sudu kecil esen vanilla
 - 200 ml susu segar
 - 300 gm tepung gandum
 - 1 sudu kecil ovallate
 - Pewarna (ikut suka)
 - Acuan kertas (paper cup) secukupnya
 
Cara-cara
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
 - Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
 - Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
 - Masukkan ovallate dan pukul lagi.
 - Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
 - Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
 - Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
 - Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
 - Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
 - Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan