Selasa, 1 Mac 2016

Pau Tepung Hong Kong

Assalamualaikum w.b.t
Sebenarnya dah lama mencuba pau tepung hong kong ni. Memang gebus dan meletop paunya. Kebetulan buat pau ni...adik ipar bertandang ke rumah..siap bagi bawa blk. Cuma minta panaskan saja nanti. Kalau ada ruang masih nk gunakan resepi ini.




PAU GEBU
oleh: Jurnal resepi bdaria


BAHAN-BAHANNYA (60 biji)
Bahan (A)
300gm air suam
220gm gula
18gm yis segera - mauripan
Bahan (B)
920gm tepung hongkong
80gm shortening
180gm air
1 sudu teh bread softener (kalau tak ada pun tak pe, gebu jugak. saya tak bubuh pun)
2 sudu teh baking powder/double action baking powder
2 sudu teh minyak masak

CARA-CARANYA
1. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk. campur sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit
2. Ayak tepung bersama baking powder kemudian campurkan semua bahan B dan campur sebati dengan bahan A. Uli dengan tangan selama 30 minit atau masukkan dalam mesin buat roti sehingga sebati dan menjadi doh.
3. Rehatkan doh selama 20 minit.
4. Bahagikan doh kepada 30gm ke 50gm ikut besar yang anda suka dan rehatkan lagi 10 minit
5. Bulatkan doh dan masukkan inti ikut suka anda samaada kacang, kaya atau kentang dll. Tutup doh dan letakkan atas kertas yang disapu dengan sedikit shortening atau plastik. Rehatkan lagi selama 40-45 minit. Proses ini penting sb jika anda terkurang tempoh rehat, pau anda tidak akan jadi licin dan jika anda terlebih rehat, pau anda akan mengerutu.
6. Kukus selama 10-15 minit sahaja. jangan terlebih kukus.
7. Jika anda hendak jadikan ia frozen, kukus 10 minit dan bila telah sejuk masukkan dalam bekas serta simpanlah dalam peti sejuk. Kukus semula bila hendak makan.

4 ulasan:

  1. penah dgr psl tepung hong kong nih tp haram sekali pun tak penah beli hehehhe...

    pau nih kak... antara kuih yg tak penah dana buat hehehhe... dasat kan

    BalasPadam
  2. Sedap nampak pau ni. Pandai akak buat.

    BalasPadam
  3. Boleh nak cuba juga resepi ni. Buat pau sendiri. Mesti sedapkan ;-)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...