Assalamualaikum w.b.t
Sebenarnya dah lama mencuba pau tepung hong kong ni. Memang gebus dan meletop paunya. Kebetulan buat pau ni...adik ipar bertandang ke rumah..siap bagi bawa blk. Cuma minta panaskan saja nanti. Kalau ada ruang masih nk gunakan resepi ini.
PAU GEBU
oleh: Jurnal resepi bdaria
BAHAN-BAHANNYA (60 biji)
Bahan (A)
300gm air suam
220gm gula
18gm yis segera - mauripan
Bahan (B)
920gm tepung hongkong
80gm shortening
180gm air
1 sudu teh bread softener (kalau tak ada pun tak pe, gebu jugak. saya tak bubuh pun)
2 sudu teh baking powder/double action baking powder
2 sudu teh minyak masak
CARA-CARANYA
1. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk. campur sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit
2.
Ayak tepung bersama baking powder kemudian campurkan semua bahan B dan
campur sebati dengan bahan A. Uli dengan tangan selama 30 minit atau
masukkan dalam mesin buat roti sehingga sebati dan menjadi doh.
3. Rehatkan doh selama 20 minit.
4. Bahagikan doh kepada 30gm ke 50gm ikut besar yang anda suka dan rehatkan lagi 10 minit
5.
Bulatkan doh dan masukkan inti ikut suka anda samaada kacang, kaya atau
kentang dll. Tutup doh dan letakkan atas kertas yang disapu dengan
sedikit shortening atau plastik. Rehatkan lagi selama 40-45 minit.
Proses ini penting sb jika anda terkurang tempoh rehat, pau anda tidak
akan jadi licin dan jika anda terlebih rehat, pau anda akan mengerutu.
6. Kukus selama 10-15 minit sahaja. jangan terlebih kukus.
7.
Jika anda hendak jadikan ia frozen, kukus 10 minit dan bila telah sejuk
masukkan dalam bekas serta simpanlah dalam peti sejuk. Kukus semula
bila hendak makan.
nampak gebu gebas....
BalasPadampenah dgr psl tepung hong kong nih tp haram sekali pun tak penah beli hehehhe...
BalasPadampau nih kak... antara kuih yg tak penah dana buat hehehhe... dasat kan
Sedap nampak pau ni. Pandai akak buat.
BalasPadamBoleh nak cuba juga resepi ni. Buat pau sendiri. Mesti sedapkan ;-)
BalasPadam