Khamis, 26 Mac 2020

Bila mood ini akan kembali...





Assalamualaikum semua...
Hari ni nk share cikit pasal terapi minda...cerita ni almost 2 tahun lepas.
Saat diet kaw kaw...masa ni mmg eatclean semata2..dari berat 68 kg..dapat last berat disember 2018 dalam 59 kg. Masa ni kalu pi solat..hari2 duk tangkap gambar dlm surau sekolah...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 
Tujuan cheq da up entri ni..sbb nk jadikan pembakar semangat blk sebab apa..sbb berat dh mkn bertmbah..hohoho 
Kijo sekrg asyik mkn jea..kalu dulu suku suku separuh..sekarang suka hati aku plakπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…



Kisah bermula stop diet sbb masuk bln 2 2019 dh pun ngadung hok yg bongsu ni..Alhamdulillah ni mmg dh merancang nk tambah lagi nk cukupkan 4 orang sebab masa ni dh pk umur dah makin bertambah dan niat sebelum 40 tahun nk cukupkan askar yg ada..Alhamdulillah Allah bagi jgk rezeki di umur 38 tahun. Masa ni alahan pun tak ada..mkn jea apa yang teringin..tambah2 masa ngadung ni nya pi sangkut ada diabetes..sangkut bacaan yg awal terlbh 0.1 jea pun tp nk buat camana prosedur hospital kena lah bsp 2 minggu sekali..Alhamdulillah bacaan normal..bila nk tua2 gtu la byk masalah..anak2 lain xdop masalah apo pun kan...



Saat kita berdiet dan merasa kurus dari selalu..( ni berat lepas kahwin..sebelum kahwin 52kg jeaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚) mmg terasa badan saat ringan dan baju semua jadi longgar sampaikan nk beli pun dan kena tukar saiz...mmg gembira sakan bila usaha kita menjadi. Mkn pun bertapis..minum air masak jea..air manis mmg tolak jauh2..masa ni mmg boleh disiplinkan diri. Tambah plak ada kawan2 yg sama2 diet..jd sedikit sebyk ada perangsang buat kita. Namun selepas ada baby ni..dah ni dh nk masuk 9 bulan dah..diet pun ke laut..punya lah nk ambik mood diet blk lama sgt.
Mmg niat dlm pantang nk kurus..turun la berat 64 kg ( last bacaan masa mengandung 73.5kg) tp bila niat jea..baby pun xdapat nk susu badan..3bln dh stop sbb xde susu😭😭😭
Rasa kurang seronok bila anak2 yg lain dpt kita susukan lbh dr 6 bulan...



Semua ni gambar2 lama cheq da tau..bkn gambar baru...yg baru berat up lg ke 68 kg..hari2 duk kt nk diet tp mmg xmulakan lg..start awal2 tahun di sek..mmg cheqda berbekal ke sekolah tp bila blk rumah..anak2 mmg jenis mkn semuanya..blk kelas agama terus tanya masak apa..mmg setiap hari kena masak dan buat sesuatu utk mereka...uminya pun apa lg turut sama mkn jea...
In sha Allah sekarang diet bkn nk fikirkan kurus semata2.. kena jgk pk diet utk kesihatan...umur dah meningkat mcm2 penyakit boleh datang kan tambah2 mmg dah ada keturunan..ada masa lg nti cheq da share kan plak menu2 diet cheq da agar boleh menjadi perangsang blk pada diriku ini..biar cepat2 insaf blkπŸ˜…
Jumpa lagi di lain n3..bye😊


4 ulasan:

norhidana berkata...

Lain bebeno makin gojes...patutla lama hilangnya...

Ninja Blogging berkata...

Hehe cheq da boleh mula diet pelan2. Mula dari minum air masak secukupnya. Lepastu start dengan senaman ringan. Lwpastu start pulak jga portion makanan. And then baru tukar pulak cari penyedian/masak makanan healthy. Hehehe. Pelan2 kayuh2 rileks2 je

cheq da berkata...

Aloss 2 tahun lepas dik dana oooiiiπŸ˜‚πŸ˜‚

cheq da berkata...

Tq..nti cheq da try on blk😊

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...