Rabu, 9 Januari 2013

Durian crepe yang menggoda jiwa...

Assalamualaikum dan salam bahagia untuk semua...malam ni cheq da nak postkan n3 durian crepe...sebenarnya sejak duk dalam pantang lagi cheq da duk mengintai rakan2 blogger duk menayang durian crepe ni...tapi niat di hati tak dok la teringin nak membuatnya....minggu lepas,rakan cheq da,,cheq sue  buat durian crepe dan dia berikan plak kepada cheq da...bila makan 2...wow rasanya memang sedap dan sedap..mcm aiskrim...lalu cheq da singgah plak di  blog zila 4ever dan copylah resepinya coz yang dia buat menggunakan 5 jenis tepung manakala yang cheq sue buat plak hanya menggunakan 1 jenis sahaja...walauapapun rasanya memang sedap dan memang patut la sekarang fenomena durian crepe melanda masyarakat yang gemarkan durian terutamanya...kla yang cheq da buat tak jadi cantik lepas diletakkan dalam peti sejuk n dikeluarkan baru ambik gambarnya...apa2 pun sangat seronok membuatnya...



RESEPI DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian
-cheq da tak letak pun coz tak de

cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental

(boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.


2 ulasan:

zila norazila berkata...

Wahh mood crepe dh dtg tue..zila pun suka buat colour hijau ..cantik jew tgk kn.

cheq da berkata...

@zila norazila

cheq da pilih colour sebab tgk yang zila buat la..he3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...