Selasa, 18 Jun 2013

Chocolate Mousse Cake..sedapnya...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. 
Malas betul rasanya nak updatekan blog ni, tu pasal  2,3 hari baru rasa nak masukkan n3 baru,bkn apa,cheq da malas nak membuka laptop dan nak menaip. Otak bila dah kat rumah,asyik duk cibukkk buat benda lain.

Oklah untuk malam ni,cheq da sharekan dahulu chocolate mousse cake yang dicuba pada minggu lepas. Ini pun atas permintaan afiq yang request nakkan kek coklat. tak kira kek apa katanya janji sedap.. Memang sedaplah sebab 2 kek ni lebih separuh 2 habis dimakannya. Lagi sedap bila dimakan sejuk2...nyaman rasa tekak.


untuk resepi ni cheq da telah mecedoknya dari blog http://bakery2embroidery.blogspot.com. Ini sebab dalam blog ni ada ditunjukkan step by step camana kita nak buatkan moussenya. Amat mudah rasanya dengan jelas ayat serta langkah yang diberikan. Apa mulanya memang la malas nak membuat bila memikirkan langkahnya yang rumit tapi bila dan perhatikan satu persatu,ianya tidak lah sesusah seperti yang digambarkan. Cuma cheq da tambahkan dengan coklat ganache untuk menyedapkan lagi kek ni.



Ni adalah bahagian dalam kek 2 bila dah dipotong tapi tak guna pisau yang panas pun sebab nak cepat. Si Batrisyia plak cibuk nak makan kek katanya. 2 pun cheq da biarkan mereka tunggu sekejap untuk mengambil gambar,kalu tak memang  tak dapek la gambarnya..


Bagi sesiapa yang teringin nak mencubanya,cheq da harap bolehlah mencuba resepi sebab sangat sedap dan sedap.memang tak menyesal la kalu mencubanya buat keluarga tercinta...yang kat atas bila bila dah dibahagikan kawan2 yang lebihnya untuk si afiq la.. untuk langkah yang lebih jelas boleh lah ke blog yang cheq da link kan tadi. Terima kasih kepada tuan punya blog dan cheq da mohon copy resepi yea untuk tatapan pengunjung blog MKSnya.


Resepi : Chocolate Mousse Cake  Sumber : 
Nuri @ bakery2embroidery.blogspot.com (Choc Cotton Cake)
               www.cooks.com tuk resepi Chocolate Mousse  


Bahan2  
  Sediakan sebiji Chocolate Cotton Cake.. cheq da gunakan kek span coklat yang biasa
 
Bahan2 Chocolate Mousse
 1 tbsp gelatin 1 /4 cwn air 1 1/3 cwn susu segar 1 1/2 tbsp susu pekat 1/3 cwn serbuk koko - ayakkan 50gm dark cooking chocolate - akak guna choc coating -cairkan cara double-boil 1 1/2 cwn non-dairy whipping cream - 1 tsp esen vanila  
 
Cara2
  1. Taburkan gelatin dlm air. Pastu double-boilkn hgga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan jap
 2. Pukul non-dairy whipping cream hgga kental. Masukkn kejap dlm fridge 
 3. Dlam mangkuk lain, pukul susu segar, susu cair, serbuk koko, coklat cair & esen vanila hgga sebati. Masukkn gelatin yg telah dicairkan td sedikit demi sedikit sambil terus pukul ngn kelajuan perlahan..  
 4. Masukkn 1/3 drpd whipping cream ke dalam adunan coklat dr Langkah 4. Pukul sebati ngn kelajuan perlahan
 5. Masukkan adunan dr Langkah 5 ke dlam baki whipping cream. Pukul sebati ngn kelajuan perlahan. Ketepikan jap


 Cara Melapis Kek
 1. Belah kek kepada 2 @ 3 bahagian/lapisan
 2. Letakkn 1 bahagian kek ke dlam loyang spring form yg saiznya besar sedikit drpd saiz kek. 
3. Tuang choc mousse & letakkan plak lapisan kek seterusnya. Buh coklat mousse lagi. Ulang hgga ke lapisan kek seterusnya..
4. Hentak2kn sedikit loyang kek & masukkn kek dlm fridge semalaman.. esoknya bleh la keluarkan kek dr loyang & bleh la potong & makan..
 

3 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

salam cheq da..

wah, terliur ni tengok kek tu..memang nampak sedap dan menarik untuk dicuba..

cheq da berkata...

Memang sedap tak menyesal cuba

cheq da berkata...

Memang sedap tak menyesal cuba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...