Khamis, 10 Mei 2012

Apam Jepun....lembut bangat...

Assalamualaikum buat warga blogger...
Tgh buat apa???macam aktiviti boleh dilakukan selain daripada kita melihat dan mencuba resepi kawan2..memandangkan badan pun penat...tempahan kek pun menunggu untuk dihias,cheq da melayari blog member2 untuk cari ilham...he3...n hari ni cheq da nak share kuih apam jepun yang cheq da buat selepas melihat dari blog hasue n my kuali...sememangnya sangat best dan lembut kuihnya ditambah pula dengan inti kacang...memang jadi kuih yang kita beli kat kedai...cam tak caya plak dapat buat...kla ngomol2 banyak2 pun no idea...kita layan k........


tak sabar..nampak tangan afiq nak merasa kuih ni...




KUIH APAM JEPUN...detail dan gambar lain bo pi blog hasue dan my kuali

BAHAN-BAHAN

500gm tepung gandum (cheq da buat separuh je....)
40gm mentega
2 sdt penuh instant yeast **
1 sdt gula pasir **
1-2 sdm air suam **
campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang
3 biji telur - untuk separuh adunan hasue guna 2 biji telur saiz C- cheq da ikut hasue
510ml santan (dari 1/2 kelapa)..panaskan hingga naik wap aje...sejukkan
1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)(guna yg substitute)
160gm gula halus
1/2 sdt garam & sedikit pewarna kuning ( cheq da tak letak jgk sama mcm kak rose) sedikit esen vanilla (klau suka)

Cara-cara:
  1. Tepung dan mentega di gaul jadi saperti habuk roti...ketepikan
  2. Telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan ,yeast , garam, dan potas / bsoda & bp..gaul rata.
  3. Masukkan adunan tadi kedlm bekas yg berisi tepung..gaul rata.
  4. Blend kan sikit adunan tadi utk mendptkan tekstur yg lebih halus.
  5. Bubuhkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam
  6. Lengserkan sedikit minyak dgn menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali...
  7. Sebelum tu sapukan mentega pada acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dgn api yg perlahan supaya tk hangus..
  8. Kalau nk tau bila boleh terbalikkan...tolak(gerak2kan) sedikit acuan tu ..kalau dah tak melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu kena cepat2 supaya adunan yg sebelah atas tu tk tumpah...
  9. Terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sbb besi tu panas...klau dah pro tk pe..hehehe
  10. Kalau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :)

2 ulasan:

zila 4ever berkata...

wahh tangan sapa yg nk amik seketui tu,,he hehee sedapnayyaaa ;P

cheq da berkata...

tangan anak buah...he3 tak dan2..gambar plak dapat snap 2 keping jea...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...