Selasa, 1 Mei 2012

Mini pizza.....

Assalamulaikum dan selamat bercuti kepada semua....seronok rasanya dapat bercuti so peluang untuk masak masakan yang lebih memakan masa dapatlah dilaksanakan time2 cuti ni...tambahan pula hari ni cheq da terima tetamu so jemputlah makan tengah hari kat rumah...tapi hari ni cheq da hanya nak berkongsi mini pizza yang dah lama masuk perut...he3..alatan pun tak cukup,just guna apa bahan yang ada kat umah  jea,maka pizza tak la berseri sangat...
Intinya plak just daging burger cincang n masakan dengan sos..cuma untuk doh pizza cheq da ikut resepi ni..



taburkan jagung manis jea coz sayur campur p tak dak..

 Mini pizza-fendi (my resepi)

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200ml air
  • 300g tepung roti
  • 14g gula
  • 3.5g garam
  • 16g shortening
  • 3g dry yeast
  • 6g susu tepung
  •  
  • Topping:
  • - pizza cheese
  • - mini tomato
  • - sosej
  • - asparagus
  • - sos tomato / sos pizza
  • - telur untuk sapu pada roti 
  • bahan untuk topping cheq da belasah jea apa bahan yang ada kat umah(original resepi)

Cara-cara

  1. Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.
  2. Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit
  3. Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah. Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda
  4. Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
  5. Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang.

3 ulasan:

dapurCikWan berkata...

alahai...cute2 pizza tu =)

ogyep yummy mellow berkata...

Salam cheq da... ini faveret anak2... kalau buat bun ni, memang nasi dia x pandang dah...

cheq da berkata...

memang anak2 suka..kalu cukup lengkap dengan keju lagi la best kan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...