Jumaat, 27 Jun 2014

Akhirnya Nasi Lamb Kabsa..

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sebenarnya dah lama mengidam dan nak cuba masak nasi ini. Awal tahun pernah mkn nasi ini yg dibawa oleh cheq sue. Nampak nasi cheq da ni colour merah cikit. Cheq da campurkan dengan sedikit sos tomato.
Sedap jgk nasi ini dan cheq da jadikan lebihan air rebusan buat sup. Nk makan kering susah jgk kan..sebab suami suka berkuah.





SAUDI BEEF KABSA / SAUDI LAMB KABSA
Resepi : Kak Azie
Rujukan: sue..cheqsuechekgu
  
5 cawan beras basmathi - basuh & rendam 15 minit

1 kg daging – potong kecil (batang pinang)
1 chicken bouillon cube

3 sb olive oil
2 tomato – potong dadu
2 bawang besar - potong dadu
1 sk halia - tumbuk
5 ulas bawang putih - cincang

1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk black pepper 

4 ounce tomato sauce 
2 bay leaves
1 sk garam
8 kuntum bunga cengkih
8 buah pelaga
2 batang kayu manis
2 black limes (tak letak)

Saffron (tak letak)
pine nuts and raisins (optional)

Cara cara:
Menggunakan api yang besar, masukkan daging, air dan chicken cube ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Kemudian tutup periuk dan perlahankan api sehingga daging empuk.
Menggunakan api sederhana, panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, tomato dan halia sehingga kekuningan. 
Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. Ditumis sehingga wangi.  
Masukkan tomato sauce, bay leave, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk black pepper dan garam. Kacau rata dalam 1 minit.
Masukkan beras yang ditos dan kacau supaya bergaul rata dengan rempah.
Masukkan daging dan kacau lagi.  Masukkan air rebusan daging ½ inci atas atau secukupnya dan pastikan beras berada di bawah daging.
Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak sehingga air kering. Buat lubang di tengah tengah nasi. Letakkan aluminium foil dan tuang sedikit minyak. Masukkan arang yang telah dibakar sehingga menjadi bara ke dalam foil berisi minyak tadi supaya aroma asap akan meresap ke dalam nasi. Balut periuk dengan aluminium foil sebelum ditutup periuk letrik dan biarkan sehingga nasi masak dalam 30 – 40 minit. Jangan buka penutup periuk sebelum waktunya. 


SOS
Resepi : Kak Nor

1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.
Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.

2 ulasan:

norhidana miswan berkata...

kalu buat juadah berbuka mmg syok nih kak... kene cube gk nih dh ada resepi

Bbwana adienia berkata...

nampak menawan dan sedap la nasi tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...