Khamis, 23 Mei 2013

Adik Kakak

Assalamualaikum
Putera puteri cheq da...layan jea

Sayang sangat kat adik nih...



putih jea gigi kakak...he3

Ni plak kalu time balik kampung...panas chek


Ngantuknya kakak...




Semoga kakak dan adik sentiasa dirahmati Allah selalu...

Selasa, 21 Mei 2013

Ikan patin masak tempoyak

Masak tempoyak ikan patin tapi tak letak tempoyak pun sbb suami tak suka durian
Buat cam ni pun sedap jugak sehingga menjilat pinggan Tapi kalu ada yg suka 2 boleh la ditaruk tempoyaknya yea..Ikan patin ni plak fresh dari Temerloh..
 
 


 

Ikan patin masak tempoyak

oleh: tg77(my resepi)

Bahan-bahan ( untuk 4 org makan )

  • Satu ekor ikan patin (patin sangkar, sedang-sedang)
  • 2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
  • 6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
  • 15 biji cili api (ditumbuk halus)
  • 2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)-cheq da tak letak
  • 1 biji timun cina (dipotong dadu)
  • 2 ikat daun kesum
  • 2 ikat bunga kantan
  • sedikit asaam keping
  • 3 cawan air (ikut kepekatan)
  • garam (ikut rasa)
  • gula (kalau agak terlalu pedas)

Cara-cara

  1. ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam
  2. kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang diletakkan air, gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukkan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi, sambil itu masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.
  3. Cadangan Hidangan: sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan, resepi ibu saya sendiri.selamat mencuba
  4. Tambahan: tempoyak biarlah yang 5 hari diperam baru sedap masakan ini mengambil masa lebih kurang 20 minit
 

Kalau dah namanya perempuan...

Assalamualaikum...
Kalau dah namanya perempuan..shopping,tambah koleksi dan macam2 lagi pasti yang tak terlepas. Ada yang minat kumpul barang kemas,baju,beg dan macam-macam lagi. sebenarnya cheq da pun sama jea..he3. Kali ni nak tayang koleksi tudung milik cheq da..sebenarnya dah lama juga duk kumpul tudung ni sampai ada yang dah tak pakai bagi jea kat ma kat kampung buat pakai jalan2 kat umah jea. Dulu duk asyik beli tudung bawal,sampai ada dekat satu almari tudung bawal ni, pastu duk kumpul tudung yang dah siap cam ni,bukan apa senang nak pakai..tambah2 tiap2 pagi cheq da kena hantar anak pi rumah pengasuh..masuk jea,letak jea pin siap..


  Yang kat atas ni tudung 3 layer yang cheq da kama kongsi beli bersama dengan kawan sekolah,katanya beli 10 dapat la murah cikit..kami pun borong la 5 seorang..he3,yang baru dibeli selepas mengundi hari 2,baru jea cheq da pakai 1 jea,..kena tgk2 yang mana nak kena masuk dengan baju plak.


Kalu duk tgk tudung ni macam nak berniaga plak la yea..he3..tak tau dah berapa ribu habis jasa beli tudung ni..tak pela minat punya pasal tak terkira duit yang keluar janji selesa..
Bab nak sangkut tudung ni plak Cheq da belajar dengan cheq sue,dulu duk gantung jea kat penyangkut baju yang kecik,lama2 tudung pun jadi rosak..cheq sue ajar dan pi tgk sendiri kat rumah dia,belajar caranya,jadi la cam ni...
TAPI tgk dah tak muat nak letak...kena beli penyedai baru plak la ni yea...he3

Isnin, 20 Mei 2013

Salam kembali...

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pengunjung blog MKSnya.
Minta ampun banyak2 kepada semua kerana buat masa sekarang cheq da memang kesuntukan masa untuk berborak panjang dalam blog ni walaupun peminatnya tak seberapa. Buat masa sekarang cheq da duk cubuk menanda kertas peperiksaan pelajar2 kesayangan cheq da..banyak juga skrip yang perlu ditanda kerana cheq da mengajar subjek Sejarah SPM dan Bm untuk peringkat PMR.

Malam ni pun curi masa update blog ni memandangkan anak2 pun tak meragam. Suami plak menghilang main badminton bersama2 rakan2. Baru jea sekejap tadi, cheq da sebijik kek yang ditempah oleh pelajar sekolah. Ingatkan minggu ni boleh la relaks sikit,tiba2 dah pun ada 3 tempahan yang perlu disiapkan,semuanya nak hari khamis kerana jumaat 2 di sini, kami bercuti hari Wesak dan seterusnya sampai 2 minggu...seronoknya..

Seronok-seronok juga tapi banyak kerja...bab kata P.Ramlee...selagi belum mati...kerja..kerja dan kerja...he3. 

Oklah sebenarnya malam ni tak tau nak taruk gambar apa,yang banyak yang belum diuploadkan hanyalah gambar kek2 yang ditempah jea la..pe2 pun kita layan jea la yea..coz untuk masakan lain,cheq da nak sediakan n3 yang lain bersama-sama resepi yang dikongsi dalam my resepi dan blog rakan2.. kalu boleh memang cheq da nak update setiap blog ni tapi masa yang ada perlu dibahagikan kepada banyak benda...k la tak nak membebel lebih2..kita layan pic ni yea yang cheq da ambik dengan dslr yang dibeli cuma bab watermark je masih lagi gagal nak membuatnya dan malas nak mengedit2 gambar.






Rabu, 15 Mei 2013

Kek lagi..

Assalamualaikum dan selamat malam.
N3 malam ni adalah seperti berikut..
Layan jea la yea..



Dua biji kek satu diorder oleh fatimah iaitu kek cheese  dan satu lagi daripada sk menson-coklat moist

WASSALAM

Selasa, 14 Mei 2013

Order order n order...

Assalamualikum dan selamat malam. Sehari sunyi tanpa n3 baru. Bukan apa cibbukkkk memanjang,order kek plak sentiasa ada jea permintaannya, Alhamdulillah...
Malam ni cite pasal order lagi..tp cam biasa tak dapek nak ngomol lebih2 kerana si kakak demam dan muntah2 dari ptg tadi. Pi jea ambik depa dalam puk 3 tadi,kak zah bagitau si kakak muntah2 sampai 3 kali. Sunyi la tanpa celoteh kakak yang sentiasa bising,gitu la keadaannya kalu dah tak cihat. Lepas 2 tgk ptg 2 makin teruk,cheq da bawak ke klinik dalam sejam jugak baru dapat jumpa doktor coz ramai jgk yang sakit nak jumpa doktor. Demam pun tinggi juga,doktor masukkan ubat ikut punggung,arap ok la kalu tak terpaksa ke hospital. Kalu ok pagi esok,cheq da akan ke sekolah cam biasa coz kerja banyak,nak cuti pun kena pk banyak kali. Nampaknya dah bertambah2 ok dan dah mula bercakap...lega rasanya

Oklah hari ni,nak masukkan n3 tempahan daripada kak noli dan juga cik lily untuk anak yang sulung yang menyambut ulangtahun  yang ke5..Nampaknya memanjang jea n3 order2 kan,banyak yang tak upload lagi kerana rezeki cheq da setiap minggu menerima tempahan. Terima kasih kepada yang sudi mengorder...



Untuk kek yang di atas ni adalah kek pandan layer, kek ni ditempah oleh kak noli untuk sambutan hari lahir seseorang. Agak terlewat jgk cheq da menerima order ni,pada mulanya cheq da pk 2kali jgk tapi memandangkan kak noli customer tetap,maka cheq da penuhi la jgk impiannya nak kan kek ni,nasib la pernah buat kek ni dalam 2,3 kali juga sebelum ambil order,hasilnya alhamdullillah. Arap kak nolui suka la yea.



Kek black forest ni plak permintaan Puan Shanulily untuk hari lahir si Alif, hai dah pun masuk 5 tahun si alif ni, teringat masa mula2 tranfer ke ch ni,suami plak dapat sambung belajar di Kuala lipis, Cik lily dan suaminya si mat la yang banyak tolong cheq da, dia tinggal nak rumah cheq da semata-mata nak temankan cheq da,masa 2 lily belum kahwin lagi,beberapa bulan nak kahwin dia duk bantu cheq da dalam banyak perkara.



Lily menempah 2 biji kek dan satu lagi ialah kek coklat moist untuk makan2 di prasekolah di Sk Terisu. Terima Kasih juga kepada Cikgu asmadi kerana yang delivery kek ni kepada lily yang satu sekolah dengan nya, maklumlah bila dah anak 2,3 ni jarang2 dapat jumpa dengan si lily ni...


Apa apa pun terima kasih kepada yang mengoder dengan cheq da,kalu ada kurang 2 minta halal la yea..


Ahad, 12 Mei 2013

Tempahan Januari-Mei

Alhamdulillah bersua kembali...n3 pada ketika ni adalah tempahan kek yang ditempah oleh Puan Nurul Ain dari Sk Brincang untuk sekolahnya..kita tgk2 jea la yea...rezeki..














Kek ni dalam 5 perisa yang berbeza iaitu vanila,blueberry,strawberi, oren dan coklat..
terima kasih kerana mengoder

Nasi Lemak Ayam goreng Berempah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Menu di pagi hari kerana kerajinan melanda..
Nasi lemak pilihan anak buah dan memandangkan stok ikan bilis banyak...apa lagi jom kita jamu mata dan sebagai pilihan cheq da buatkan juga ayam goreng berempah sebagai bonus untuk nasi lemak ni..betul2 kaw..ngape tak percaya...he3



Nasi Lemak Sedap: Nurul Izatti (My resepi)

Bahan-bahan ( 1 hidangan )

  • Bahan Nasi Lemak: 500 gm beras ( dibersih & ditoskan) 3 ½ cawan santan Garam secukup rasa 3 helai daun pandan (disimpulkan)
  • Sajian-sajian Tambahan: 2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris) 1 biji sedang timun (dipotong nipis-nipis) 90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya) Ikan bilis goreng Kacang tanah digoreng. Garam secukup rasa
  • Bahan Untuk Buat Sambal: 125 gm ikan bilis 125 gm bawang merah (dikisar) 60 gm lada kering (direndam & ditoskan) 6 biji buah keras 5 cm belacan (dibakar) 2 sudu minyak makan 1 batang serai (dititik) 1 cawan santan 1 sudu gula pasir Garam & serbuk perasa

Cara-cara

  1. Cara: Untuk memasak nasi: Satukan semua bahan dalam sebuah periuk. Masak dengan bertutup,atas api yang kecil,hingga nasi masak & cukup kering airnya. Buangkan daun pandan & isikan nasi ke dalam pinggan.
  2. ntuk membuat sambal: Giling semua bahan perencah.Pnaskan minyak & tumiskan bahan giling hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan memasak hingga keluar minyaknya. Buangkan serai. Rasalah asam garamnya & isikan ke dalam mangkuk. Hidangkan nasi lemak paans-panas atau sejuk, dengan sambal & sajian-sajian tambah.
  3. kalau ingin kelazatan nasi lemak letakkan bersama daun pisang yang bersih, baru sedap

Ni plak resepi ayam goreng berempah...

Ayam goreng berempah-dayang jack (my resepi)

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 7-8 ketul ayam (dibersihkan)
  • 5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 1 inci halia (ditumbuk kasar)
  • 3 batang serai (ditumbuk kasar)
  • 1 sb ketumbar (disangai dan ditumbuk kasar)
  • 1 sdt jintan manis (disangai dan ditumbuk kasar)
  • 1 sb serbuk kari ayam (dyg guna Adabi)
  • 1 biji telur
  • 2 sb tepung jagung
  • 1 tangkai daun kari
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Perapkan ayam dgn semua bahan di atas selama 1 jam atau selama mana yg boleh. Kemudian gorengkan dgn minyak yg banyak sehingga garing. Gunakan api perlahan shj.
  2. Hidangkan panas2.

Sabtu, 11 Mei 2013

Terima kasih Baba...

Akhirnya apa yang diminta telah tertunai...
Terima Kasih Baba..

 Pah ni boleh shot elok2 la yea..he3

Pecan Heaven cake..

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.
Mood di hari minggu tapi banyak kerja yang perlu diselesaikan.
Suami plak ada persekolahan ganti yang cuti masa pilihan raya hari 2, cuma sekolah cheq da jea akan ganti pada 22hb 6 nanti.
Hari ni hanya berkongsikan n3 Pecan Heaven Cake yang glamour 2,cuma cheq da jea baru buat. 2 pun beli kacang pecan masa ke Bake With Yen yang lalu. Memang betul kacang ni mahal cikit tapi rasanya sangat sedap..lemak lemak jea tak mcm kacang lain.


Masa nak buat kek ni rasa kurang keyakinan langsung...banyak kali jea cheq da gogle untuk tau step by step. akhirnya jumpa la dari blog yang menyediakan langkah..memang langkah demi langkah dia tayang kat blognya.


Cheq da buatkan kek span vanila yang biasa jea coz baca dalam blog2 kawan2 ni katanya kek ni sangat manis. Takut jgk takut potong kaki nanti..he3..Jadi untuk 2 memang kurangkan banyak jumlah gula daripada resepi asal. Bila siap dan rasa...oklah masih manis tapi oklah.


Tgk butterstoch cheq da jadi cam membeku jea,maklumlah duk ch,lepas letak dalam peti ais,kuar2 peti jadi cam ni tapi rasanya memang cayalah...sedap...


Di sini,cheq da pastekan resepi dari blog tersebut,tq yea..untuk melihat langkah2nya,ada di blog ni..

http://bakery2embroidery.blogspot.com

Pecan Heaven Cake
 Sumber : Ash Nasir

Bahan2
1 biji kek span vanila

Kekacang Karamel
80gm gula kastor - resepi asal guna 100gm-cheq da guna 75 gm sahaja
60gm kacang pecan - panggang

Cara2
1. Masak gula hgga keperangan & cair sepenuhnya. Masak atas api paling perlahan & goyang2kn periuk @ pan supaya gula perang sekata. Jangan terover cooked. Kang pahit plak karamel tu nnt
 2. Apabila dh cair sepenuhnya, tutup api & masukkn kekacang yg telah dipanggang td. Gaul rata. Buat ngn cepat sbb karamel ni cepat mengeras
 3. Tuang kekacang karamel td atas dulang yg telah dilapik ngn kertas minyak. Ratakan cepat2. Biar sejuk
 4. Bila dh sejuk, patah2kn & simpan dahulu dlm bekas kedap udara

 Sos Butterscoth @ filling Butterscoth
220gm gula kastor - resepi asal guna 350gm cheq da guna 180 sahaja
350gm fresh cream @ non-dairy whipping cream - pd suhu bilik
150gm butter
80gm white chocolate compound (cincang halus) - resepi asal guna 100gm-guna 80g

Cara2
1. Masak gula hgga perang. Tutup api & masukkn fresh cream perlahan-lahan. Kacau serta- merta
 2. Buka api semula (api plg perlahan) & kacau adunan hgga gula karamel larut sepenuhnya dlm fresh cream
 3. Tutup api & masukkn butter & white chocolate. Kacau hgga kedua2nya larut sepenuhnya. Klau x larut gak sepenuhnya, panaskn kejap atas api. Apabila dh larut sepenuhnya.. biarkan sejuk

 * Sos butterscoth ni pd mulanya agak cair tp bila dh sejuk dia akan jd agak pekat

White Chocolate Ganache  
150gm fresh cream
100gm butterscoth (dr sos butterscoth) - resepi asal guna 200gm

Cara2
1. Pukul fresh cream hgga soft peak - jd kental
2. Masukkn butterscoth & kaup-balikkan

Cara Melapis Kek 
1. Potong @ belah kek kepada 3 bahagian & letakkan 1 bahagian kek atas cake board
2. Sapukan sos butterscoth & taburkn kekacang karamel  
3. Pastu tindihkan dgn 1 lagi bahagian kek. Ulang Langkah 2 & tindihkan lg ngn bahagian kek terakhir
4. Sapukan seluruh permukaan kek ngn White Chocolate Ganache. Ratakan ngn spatula
5. Tuang sedikit sos butterscoth di atasnya.. 

Rabu, 8 Mei 2013

Roti Naik Tok Mak

Assalamualaikum dan selamat malam.
Nampaknya baru berkesempatan nak mengupdatekan blog ni. Bukan apa aktiviti banyak sampai tak terbuat2. N3 malam ni pun gambar yang dah basi kerana roti dah dibuat dalam 3 minggu yang lepas. Almaklumlah sebab ter rajin duk melihat resepi-resepi roti2,maka dalam 3 jenis roti juga cheq da cuba membuatnya. Gambar yang lain kita update kemudian yea. Untuk resepi kali ni,cheq da dapatkan daripada blog duniaku..Nama rotinya roti naik tok mak. Memang sangat sedap dan rasanya manis buah, memang sesuai la sungguh. Bila masak makan plak panas2...sangat la sedap..Terima kasih kepada mas-duniaku,minta copy resepi yea..







Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi 

Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 :  Ika

Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti


 1 biji telur

 3/4 cawan gula halus

 1 sudu besar susu tepung 
 2 sudu besar susu pekat manis
 2 sudu besar marjerin
 1 sudu besar shortening
 1 peket mauripan (11g)
 campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali 


 Cara :

Dalam mangkuk...
Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...


Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan       kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.

Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.---CHEQ DA GUNA BENDA NI SENANG BANGAT...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...