APAM PISANG SEMPOI
Sumber : Reenkhan7067
Bahan-bahan :
- 1 cwn pisang emas - lenyek
- 1 cwn susu cair / santan
- 1 cwn gula pasir
- 2 cwn gandum
- 1 sudu makan SB
- 2 sk garam
- kismis+coklat chip--ikut cheqsue resepi
Cara-cara :-
- campur semua bahan-bahan dan gaul sebati
- perap 2 jam
- kukus selama 45 min (masak & bertukar warna keperangan)
* enak dimakan begitu saja.
Sabtu, 3 Disember 2011
Khamis, 1 Disember 2011
Apam mekar.......
Koleksi apam yang dibuat..........
Apam mekar
oleh: chef hanieliza
Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )
- 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 200 ml susu segar
- 300 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil ovallate
- Pewarna (ikut suka)
- Acuan kertas (paper cup) secukupnya
Cara-cara
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masukkan ovallate dan pukul lagi.
- Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
- Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
- Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
- Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
- Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
Langgan:
Catatan (Atom)