Khamis, 25 Jun 2015

SAMBAL HITAM LAGI DAN LAGI

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Alhamdulillah...masa lagi diberi kesihatan yang baik untuk menjalankan ibadat puasa dan berterawih setiap malam. Walaupun agak kepenatan dengan kegiatan di sekolah tapi kalau ditangguhkan takut tahun berikutnya entah dapat beribadat lagi ataupun tidak. Cheq da berterawih bersama suami jea di rumah. Nk ke masjid plak memikirkan anak-anak yang membesar ni kesian plak. Kadang2 kami siap terawih...anak-anak dah lena di kerusi di depan tv.

Oklah n3 hari ni...cerita cikit pasal sambal hitam yang Cheq da bikin semalam untuk bahagikan sedikit kepada kawan2. Mujur guna chooper turbo tuperware. Kalau nk menumbuknya tidok lah ganaknya.


Inilah hasil untuk satu bekas bawang yang dikupas...Akhirnya dalam diberikan dalam berbelas orang kawan2. Lupa plak nk kira..
Cheq da simpan satu bekas untuk makan2 di waktu sahur. Maklumlah dah berumur ni rasanya tak berapa nk lalu plak mkn sahur...
Oklah resepinya DI SINI

Sabtu, 20 Jun 2015

Kalau Aku Bukan Guru...Sambutan Hari Guru Semekar 2015

Assalamualaikum dan selamat malam kepada semua...jeng jeng..nmpknya terlalu malas nak updatekan blog. Masa sentiasa tidak mencukupi untuk menaip n3 dan blogwalking ke blog rakan2 maya.
Salam Ramadhan dan selamat berpuasa untuk semua. N3 seringkas yg mungkin malam ini...sambutan hari guru yang telah pun basi baru jea disambut oleh sekolah Cheq Da pada 17.06.15.

Memilih tema pada tahun ini...kalau aku bukan guru..so ramai2 lah cikgu2 tampil dengan idea masing-masing. Cheq Da...jadi Misi la sebab boleh pinjam baju kakak2 Cheq Da yang 3 orang dari mereka bergelar jururawat. Memang pun cita-cita nk jadi misi kalau tak mahu teruskan ambil STPM. Tapi tak pi temuduga pun..mgkn telah ditakdirkan untuk jd pendidik...

Oklah layan jea la gambar2nya yea...acara sukan turut disediakan oleh badan pengawas dan ada sesi cabutan bertuah...apa yang penting tahun ini bertuah lg dapat mangkuk kaca...rezeki..










Ini adalah hadiah yg diterima pada tahun ini...cam byk cikit lagi tahun lepas..hihihi..pe2 pun terima kasih kepada semua yang menjayakannya.

Sabtu, 6 Jun 2015

Kerabu sotong dengan suhun

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Berkongsi menu yang telah dibuat masa kenduri solat hajat yang lepas. Copy resepi dari chef Hanieliza...



KERABU SOTONG & SUHUN

Bahan

500 gm sotong sederhana besar 
50 gm suhun [rendam dan celurkan air panas] 
3 s/b jus limau nipis 
1 s/b sos ikan [boleh gantikan kicap cair + 1 s/k kiub ikan bilis dihancurkan] 
1 s/k gula 
garam [jika perlu] 
2 pokok daun ketumbar [racik kasar] ..ganti daun sup dan bawang

Bahan Tumbuk
3 tangkai cili api 
3 tangkai cili merah 
2 ulas bawang putih 

Bahan Mayang
2 kuntum bunga kantan ..cheq da tak letak
1 labu bawang besar 
1 batang timun [kecil] ..tak letak ganti buah tomato
3 tangkai cili merah 

Cara
1. Sotong dibersihkan. Buangkan kulit dan potong bulat. 
2. Masukkan sotong dalam kuali dan masakkan sehingga keluar airnya. 
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata. 
4. Rasakan masam dan masinnya. 
5. Hidangkan. 

Nota;
Masa masak sotong dalam kuali tu jgn masukkan air nanti sotong tu akan berkuah due to sotong akan keluarkan air semasa masak.

Khamis, 4 Jun 2015

Somtam Mangga..

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Berkongsi menu seterusnya....somtam mangga. Selalunya somtam dibuat dengan menggunakan betik muda tp kali ini disebabkan mangga muda ada di dapur terus diparut untuk dibuat somtam.
Resepi godek2 dalam blog Kak Yati Cahaya hidupku.




Resepi Somtam Mangga Mudah!
Bahan-bahannya;
3 biji mangga muda jenis epal (kurang masam)- sagat halus
3-4 tangkai kacang panjang- potong dalam 2 inci
1 biji buah tomato-potong baji
4 biji cili padi- nak pedas boleh tambah lagi
2 peket kecil udang kering-goreng tanpa minyak-saya guna microwave jer..
1/2 cawan kacang tanah- goreng tanpa minyak
2 sudu gula somtan (Rujuk gambar di bawah)
Sos ikan secukupnya.
2 biji limau nipis- ambil airnya.
Cara-cara menyediakan somtam;
Masukkan cili padi dalam lesung- lenyekkan atau tumbuk manja
Masukkan udang kering-tumbuk manja
Masukkan kacang panjang- tumbuk manja
Masukkan tomato baji- tumbuk manja
Masukkan gula somtam-lenyekkan semua bahan. Masukkan sos ikan dalam 2 sudu.
Masukkan asam limau.
Tuangkan kesemua bahan tumbuk kedalam bekas berisi parutan mangga. Rasakan biar masin, manis dan masam secukupnya.
Masa hidang, taburkan kacang tanah.

Rabu, 3 Jun 2015

Udang Goreng Butter

Assalamualaikum dan selamat pagi
Hari nampaknya ada kelapangan nk menaip n3. Ini pun guna hp jea. Maklum lah masih lagi di kampung...kertas exam plak belum jgk habis ditanda. Hari ini berkongsi satu menu udang yang dibuat makan semasa solat hajat hari Sabtu yang lepas.
Resepinya dari Kak Azie...




Udang Goreng Butter/Buttered Prawn 
Oleh: Azie Kitchen

Sarang Telur:
2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak

Pukul ringan kuning telur. 
Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.

Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 
Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 

Udang:
12 ekor udang 
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.
Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. 

Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.
Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi

Isnin, 1 Jun 2015

Orang Baru di akhir Mei...

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Lama rasanya tak keluarkan n3 baru dan meninjau2 blog rakan blogger semua...bukan kekangan masa dan juga baru sahaja menerima orang baru dalam keluarga kami.
Kelahiran cucu pertama dari Su Yik dan Cik Sue...dapat memeriahkan lagi kehidupan kami sekeluarga.
Lahir pada 30 Mei...tetapi disebabkan ada masalah..lahirnya ikut tingkap..so jadi misi la Cheq da menunggu baby dan mak baby di hospital 4 hari jugak...tp hari ni dah pun dibawa blk. Tahniah buat Su Yik dan Cik Sue...buat Uzma..semoga menjadi insan yang terbaik dan solehah nanti...


Selepas sehari dilahirkan...


Selepas 2 hari...

P/s: disebabkan mak dan baby..chat..hari ni dah boleh balik rumah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...