Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sebenarnya dah lama cheq da nk bikin apam ino ini. Resepinya diterima daripada sepupu cheq da iaitu nini yg berniaga kuih ni. Yealah selalu duk buat apam nasi jea kan..ubah la cikit utk rasanya.
Untuk menyediakan apam ni, ianya amat berbeza sebab menggunakan tapai pulut. Jenuh jgk nk cari tapai pulut ini. Bila blk ke kg..seminggu sebelum cuti sekolah,cheq da ke pasar teman dan mendapati ada tapai pulut ni..beli la 3 hengget sbb dah lama teringin nk buat benda alah ini.
Bahannya amat mudah tp perlu diperap sekurang2nya 12 jam untuk hasil yg memuaskan. Ok lah jom intai resepi.
Apam ino
Resepi by nini
Bahan
Setengah cawan tapai
Setgh cawan gula
Secawan air
2 cawan tepung beras
1 pek ino yg berperisa original
Caranya
Campurkan kesemua bahan dan
Blenderkan kesemua bahan ini sehingga hancur
Perapkan selama 12 jam
Panaskan kukusan
Sementara panas..cmpurkan dgn ino dan kacau sebati
Kelihatan adunan akan mengembang.
Masukkan dlm bekas kukusan dan kukus sehingga masak.
Boleh dicampur warna yg berbeza2.
Bila dah masak...angkat dan boleh dihidangkan dgn kelapa parut.
Sabtu, 31 Mei 2014
Jumaat, 30 Mei 2014
Order 2014: Mini Hokaido
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Order lagi mini hokaido yg diterima daripada kak siti noor iaitu rakan seperjuangan di sekolah utk mkn2..
Terima kasih kerana sudi order...
Order lagi mini hokaido yg diterima daripada kak siti noor iaitu rakan seperjuangan di sekolah utk mkn2..
Terima kasih kerana sudi order...
Khamis, 29 Mei 2014
Order 2014: Terima order dari Miss Heng
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Entry hari ini berkongsi pula dengan tempahan yang diterima dari penolong kanan pentadbiran cheq da iaitu miss heng. Miss Heng kalau nk digambarkan dari segi fizikalnya,orangnya kecil molek jea tapi tegas dalam melaksanakan tugasnya sebagai pentadbir. Cheq da sebagai setiausaha peperiksaan merupakan salah satu unit di bawahnya. Pe2 seronok bekerja dengan yang boleh memberi tunjuk ajar kpd kita.
Ok lah berbalik kepada order ini. Miss heng menempah 67 biji cupcakes untuk semua rakan guru dan pekerja sekolah. Diminta pula menulis terima kasih kepada semua kerana selepas cuti hampir 2 bulan, miss heng rasa byk tugasnya diambil alih oleh orang lain.
Dia bgtau cheq da buatkanlah pe2 kek yang semua suka. Duit tak de masalah katanya..hihihihi
Bila dah duk pikir2 cheq da, cheq da rasa baik buat carrot kek sbb tentu ramai yg suka. Toppingnya pula cheq da guna cream cheese cmpur fresh cream. Ini pun selepas digoogle..jumpa la resepi yg best ni. Tp ternyata gabungannya memang mantap.
Terima kasih kepada miss heng kerana sudi menempah dan feedback dari kawan2 pun menyatakan kek ini pun sedap..Alhamdulillah
Entry hari ini berkongsi pula dengan tempahan yang diterima dari penolong kanan pentadbiran cheq da iaitu miss heng. Miss Heng kalau nk digambarkan dari segi fizikalnya,orangnya kecil molek jea tapi tegas dalam melaksanakan tugasnya sebagai pentadbir. Cheq da sebagai setiausaha peperiksaan merupakan salah satu unit di bawahnya. Pe2 seronok bekerja dengan yang boleh memberi tunjuk ajar kpd kita.
Ok lah berbalik kepada order ini. Miss heng menempah 67 biji cupcakes untuk semua rakan guru dan pekerja sekolah. Diminta pula menulis terima kasih kepada semua kerana selepas cuti hampir 2 bulan, miss heng rasa byk tugasnya diambil alih oleh orang lain.
Dia bgtau cheq da buatkanlah pe2 kek yang semua suka. Duit tak de masalah katanya..hihihihi
Bila dah duk pikir2 cheq da, cheq da rasa baik buat carrot kek sbb tentu ramai yg suka. Toppingnya pula cheq da guna cream cheese cmpur fresh cream. Ini pun selepas digoogle..jumpa la resepi yg best ni. Tp ternyata gabungannya memang mantap.
Terima kasih kepada miss heng kerana sudi menempah dan feedback dari kawan2 pun menyatakan kek ini pun sedap..Alhamdulillah
Selasa, 27 Mei 2014
Order 2014: Tempahan SJKT Blue Valley lagi..
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah..tempahan yang diterima dari sekolah yang sama untuk birthday guru dan pelajar dalam bulan mei. Kek span pandan dengan peach filing.
Gambar ni ehsan daripd cikgu Azizan dan terima kasih kerana sudi menempah.
Alhamdulillah..tempahan yang diterima dari sekolah yang sama untuk birthday guru dan pelajar dalam bulan mei. Kek span pandan dengan peach filing.
Gambar ni ehsan daripd cikgu Azizan dan terima kasih kerana sudi menempah.
Isnin, 26 Mei 2014
Nur Batrisyia Dah 4 Tahun...
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi...kakak dah pun mencapai usia 4 tahun hari ini. Kepetahan kakak dalam berbicara menyerikan lagi rumahtangga kami. Semakin besar..semakin pandai kakak merajuk..tak boleh ditegur,kalau ditegur mula nk merajuk. Tapi cheq da tak pernah bagi peluang menangkan dia. Yea la kalau nak mendidik anak biarlah dari rebung kan. Apa yang telah diterima oleh kita semasa dididik oleh ibu bapa kita, cheq da praktik dalam mendidik anak2. Untuk tahun ni...banyak tul kek yang kakak minta..nk hello kitty la,nk princess la,nk frozen la dan macam2 lagi. Tapi penyudahnya hello kitty jea..hihihi
Ini lah rupanya kek kakak yg dibuat sendiri oleh cheq da..sejak pandai berbaking rasanya memang untung lah tak payah nk beli2 kek. Yang penting jimat...hihihi..lgpun air tangan ibu sendiri lain dari orang lain betul tak?
Senyum jea kak dengan kek hello kitty nya.
Ini lah suasana sambutan di rumah mok ja. Meriah tul..kalu dibuat kat rumah tak macam ni..tinggal kami2 4 beranak jea...hihihi..tanya jgk kakak kenapa masam jea..dia kt sebab semua orang nyanyi kat dia..ada plak mcm 2...
Ini plak goodies cheq da sediakan untuk diberikan kepada kawan2 di sekolah..tak sempat nk buat cupcakes...semua hanya la beli sahaja..buat cam ni sebab cheq da tertarik dengan kak ina buat hari 2 masa sambutan birthday. So bila dah ke cowboy tempoh hari..jumpa benda alah ni beli lah...lagipun kos pun murah..
Oklah kepada kakak umi ucapkan selamat menyambut hari lahir yg ke4..be a good girl dan hope dapat jd insan yg terbaik dan solehah untuk umi dan baba. In sha Allah.
Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi...kakak dah pun mencapai usia 4 tahun hari ini. Kepetahan kakak dalam berbicara menyerikan lagi rumahtangga kami. Semakin besar..semakin pandai kakak merajuk..tak boleh ditegur,kalau ditegur mula nk merajuk. Tapi cheq da tak pernah bagi peluang menangkan dia. Yea la kalau nak mendidik anak biarlah dari rebung kan. Apa yang telah diterima oleh kita semasa dididik oleh ibu bapa kita, cheq da praktik dalam mendidik anak2. Untuk tahun ni...banyak tul kek yang kakak minta..nk hello kitty la,nk princess la,nk frozen la dan macam2 lagi. Tapi penyudahnya hello kitty jea..hihihi
Ini lah rupanya kek kakak yg dibuat sendiri oleh cheq da..sejak pandai berbaking rasanya memang untung lah tak payah nk beli2 kek. Yang penting jimat...hihihi..lgpun air tangan ibu sendiri lain dari orang lain betul tak?
Senyum jea kak dengan kek hello kitty nya.
Ini lah suasana sambutan di rumah mok ja. Meriah tul..kalu dibuat kat rumah tak macam ni..tinggal kami2 4 beranak jea...hihihi..tanya jgk kakak kenapa masam jea..dia kt sebab semua orang nyanyi kat dia..ada plak mcm 2...
Ini plak goodies cheq da sediakan untuk diberikan kepada kawan2 di sekolah..tak sempat nk buat cupcakes...semua hanya la beli sahaja..buat cam ni sebab cheq da tertarik dengan kak ina buat hari 2 masa sambutan birthday. So bila dah ke cowboy tempoh hari..jumpa benda alah ni beli lah...lagipun kos pun murah..
Oklah kepada kakak umi ucapkan selamat menyambut hari lahir yg ke4..be a good girl dan hope dapat jd insan yg terbaik dan solehah untuk umi dan baba. In sha Allah.
Ahad, 25 Mei 2014
Roti Sarang Lebah
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Tentu ramai dah mencuba roti sarang lebah kan..dalam blog rata2 para blogger menayangkan keseronokkan membuat roti ini. Cheq da buat roti dah agak lama cuma keterlewatan sedikit memasukkan n3.
Masih terasa kelembutan roti ini. Terima kasih kepada penyumbang resepi ini. Semoga anda mendapat kerahmatan daripadanya.
Cheq da plak copy resepi from Kak izat..masa panas roti ni sangat sedap..tapi dah keesokkan harinya sosnya dah membeku, maklumlah duk di Ch ini semua benda cepat sejuk..pe2 pun layan jea la ek...
Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
Tentu ramai dah mencuba roti sarang lebah kan..dalam blog rata2 para blogger menayangkan keseronokkan membuat roti ini. Cheq da buat roti dah agak lama cuma keterlewatan sedikit memasukkan n3.
Masih terasa kelembutan roti ini. Terima kasih kepada penyumbang resepi ini. Semoga anda mendapat kerahmatan daripadanya.
Cheq da plak copy resepi from Kak izat..masa panas roti ni sangat sedap..tapi dah keesokkan harinya sosnya dah membeku, maklumlah duk di Ch ini semua benda cepat sejuk..pe2 pun layan jea la ek...
ROTI SARANG LEBAH
resepi: Lydia Honey
by: Izahdaut
DOH✏️
2 cawan tepung gandum * izah campur tepung roti
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti buttermilk
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-
**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka
Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.��
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..��
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. ��
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.
BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter
2 cawan tepung gandum * izah campur tepung roti
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti buttermilk
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-
**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka
Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.��
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..��
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. ��
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.
BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter
Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .
Jumaat, 23 Mei 2014
Nasi Lemak Lemuni..
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sarapan hari ini nasi lemak daun lemuni...sponsor by salah seorang guru veteran di Semekar iaitu cikgu che wang. Che wang buat makan2 ini sebab anak tunggalnya...che syarun nisa dapat sambung belajar di kolej matrikulasi Gopeng. Kalau nk kira tak la jauh mana dengan Ch kan. Maklumlah si nisa anak tunggal kesayangan dan juga merupakan bekas pelajar semekar juga. Tahniah buat nisa dan che wang satu family.
Ini lah rupanya nasi lemak lemuni ni. First time cheq da makan pagi tadi..memang terasa sedap nya dan kelainannya. Terima kasih kepada che wang yg sudi belanja satu sekolah. Jadi no resepi untuk nasi lemak ni..hihihi..layan yea
Sarapan hari ini nasi lemak daun lemuni...sponsor by salah seorang guru veteran di Semekar iaitu cikgu che wang. Che wang buat makan2 ini sebab anak tunggalnya...che syarun nisa dapat sambung belajar di kolej matrikulasi Gopeng. Kalau nk kira tak la jauh mana dengan Ch kan. Maklumlah si nisa anak tunggal kesayangan dan juga merupakan bekas pelajar semekar juga. Tahniah buat nisa dan che wang satu family.
Ini lah rupanya nasi lemak lemuni ni. First time cheq da makan pagi tadi..memang terasa sedap nya dan kelainannya. Terima kasih kepada che wang yg sudi belanja satu sekolah. Jadi no resepi untuk nasi lemak ni..hihihi..layan yea
Khamis, 22 Mei 2014
Kerabu Ayam bersama mangga
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Masih lagi berkongsikan resepi masakan dari family. Terbaru kerabu ayam bersama2 dengan magga merupakan resepi kak leen cheq da. Dia plak dapat menu ni dari kawan2 tempat kerjanya. Balik minggu lepas kebetulan ada buah mangga...terus dia kata nk buat benda ni..jom tgk
Mula2 kena gorengkan ayam terlebih dahulu. Caranya pukul telur dan celupkan ayam di dlm telur. Salutkan dengan tepung kfc segera dan salutkan pula dengan breadcrumb. Goreng sampai garing. Potong ayam kecil2 mengikut saiz yg dikehendaki.
Yang ini pula tauhu. Sama juga dengan ayam potong tauhu dan goreng sehingga garing.
Mangga disagat seperti di atas. Buah mangga yang kakak cheq da buat ini sudah agak masak. Jadi rasanya kurang la cikit. Kalu yang agak kurang masak lagi sedap.
Campurkan kesemua barangan ini dengan bawang merah yang dimayang dan serai yang dimayang.
Tambahkan pula buah tomato untuk membangkitkan selera.
Campuran ini pula dicampurkan pula sos cili thai..sebenar kalu guna yg sos thai yg betul2 dari thai cap ayam lagi sedap. Sos jenama lingam ni agak manis.
Ini lah dio kerabu mangga bersama2 ayam...bila dah mkn pasti ingin tambah dan tambah lagi.
Selamat mencuba
Masih lagi berkongsikan resepi masakan dari family. Terbaru kerabu ayam bersama2 dengan magga merupakan resepi kak leen cheq da. Dia plak dapat menu ni dari kawan2 tempat kerjanya. Balik minggu lepas kebetulan ada buah mangga...terus dia kata nk buat benda ni..jom tgk
Mula2 kena gorengkan ayam terlebih dahulu. Caranya pukul telur dan celupkan ayam di dlm telur. Salutkan dengan tepung kfc segera dan salutkan pula dengan breadcrumb. Goreng sampai garing. Potong ayam kecil2 mengikut saiz yg dikehendaki.
Yang ini pula tauhu. Sama juga dengan ayam potong tauhu dan goreng sehingga garing.
Mangga disagat seperti di atas. Buah mangga yang kakak cheq da buat ini sudah agak masak. Jadi rasanya kurang la cikit. Kalu yang agak kurang masak lagi sedap.
Campurkan kesemua barangan ini dengan bawang merah yang dimayang dan serai yang dimayang.
Tambahkan pula buah tomato untuk membangkitkan selera.
Campuran ini pula dicampurkan pula sos cili thai..sebenar kalu guna yg sos thai yg betul2 dari thai cap ayam lagi sedap. Sos jenama lingam ni agak manis.
Ini lah dio kerabu mangga bersama2 ayam...bila dah mkn pasti ingin tambah dan tambah lagi.
Selamat mencuba
Selasa, 20 Mei 2014
Lauk nasi dagang..step by step
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Tentu ramai yang gemar nasi dagang kan?
Nasi dagang biasanya popular di Kelantan dan Terengganu. Tp sekarang mana2 pun ada nasi dagang. Cheq da sebenarnya kurang gemar dengan nasi dagang. Suami dan anak-anak pun sama jadi kebarangkalian nk mempelajarinya dengan bersungguh tu kurang la cikit. Blk ke kampung minggu lepas, ma cheq da buatkan nasi dagang untuk sarapan pagi. Cara membuat nasi tak sempat nk tunjuk satu persatu sebab cheq da duk sibuk buat kerja lain. Lauk ayam gulai versi ibu cheq da akan cheq da tunjukkan satu persatu..tp bab bahan tu tak berapa tahu sebab ibu cheq da dah siapkan semua. Anggaran jea la yea bagi sesiapa nk mencubanya.
Langkah yang kedua pula...masukkan rempah kari daging yg telah pun dicampur dengan sedikit rempah kerutuk untuk membangkitkan rasa. Kacau sehingga pecah minyak.
Langkah seterusnya...masukkan sedikit air asam jawa dan kacau. Hendaklah dipastikan rempah betul2 masak..teruskan mengacau.
Masukkan pula sedikit gula melaka serta garam dan gula. Kacau lagi dan lagi. Bila dah kacau gni la agak2 rupanya bila dah pecah minyak.
Masukkan ayam dalam kandungan rempah tadi dan ratakan supaya rempah tadi benar2 masuk dalam isi ayam. So jadilah cam gambar kat bawah ini. Gaul agak2 mesra gitu.
Kemudian masukkan santan yang diperah. Ibu cheq da blender jea santan dengan air supaya tak lenguh nk memerah kelapa ini. Santan inj bergantung kalu nk pekat..masukkan santan pekat dan kalau nk cair pula cairkan lah santan tersebut.
Dalam gambar pun dapat tgk ayam duk berenang dalam santan tersebut.
Kalau tgk gsmbar yang 2 atas ini..ni dah hampir masak. Ibu cheq da masukkan sekali lada besar hijau. Dia juga selalu campurkan kuah kari ini dengan telur yang direbus dan juga ikan yang telah direbus dalam kuah ini. Ini adalah kerana budjet..buat sekali untuk semua sebab nanti ada yang nak mkn ikan dan telur.
Oklah ini adalah hidangan lengkap nasi dagang . Ada nasinya, lauk, acar, telur dan sambal kelapa. Nampak tak sedikit cheq da santap nasi ini..maklumlah kurang berehi kata ore klate.
Kepada semua yg ingin mencuba..selamat mencuba.
Tak semestinya mkn dengan nasi dagang...nasi putih pun boleh.
Tentu ramai yang gemar nasi dagang kan?
Nasi dagang biasanya popular di Kelantan dan Terengganu. Tp sekarang mana2 pun ada nasi dagang. Cheq da sebenarnya kurang gemar dengan nasi dagang. Suami dan anak-anak pun sama jadi kebarangkalian nk mempelajarinya dengan bersungguh tu kurang la cikit. Blk ke kampung minggu lepas, ma cheq da buatkan nasi dagang untuk sarapan pagi. Cara membuat nasi tak sempat nk tunjuk satu persatu sebab cheq da duk sibuk buat kerja lain. Lauk ayam gulai versi ibu cheq da akan cheq da tunjukkan satu persatu..tp bab bahan tu tak berapa tahu sebab ibu cheq da dah siapkan semua. Anggaran jea la yea bagi sesiapa nk mencubanya.
Kita mulakan langkah pertama...panaskan minyak dm periuk,masukkan bawang merah, halia,bwg putih yang telah pun dimayang dan juga lada kering yang telah diblender. Tumis bahan tersebut sehingga garing.
Langkah yang kedua pula...masukkan rempah kari daging yg telah pun dicampur dengan sedikit rempah kerutuk untuk membangkitkan rasa. Kacau sehingga pecah minyak.
Langkah seterusnya...masukkan sedikit air asam jawa dan kacau. Hendaklah dipastikan rempah betul2 masak..teruskan mengacau.
Masukkan pula sedikit gula melaka serta garam dan gula. Kacau lagi dan lagi. Bila dah kacau gni la agak2 rupanya bila dah pecah minyak.
Masukkan ayam dalam kandungan rempah tadi dan ratakan supaya rempah tadi benar2 masuk dalam isi ayam. So jadilah cam gambar kat bawah ini. Gaul agak2 mesra gitu.
Kemudian masukkan santan yang diperah. Ibu cheq da blender jea santan dengan air supaya tak lenguh nk memerah kelapa ini. Santan inj bergantung kalu nk pekat..masukkan santan pekat dan kalau nk cair pula cairkan lah santan tersebut.
Dalam gambar pun dapat tgk ayam duk berenang dalam santan tersebut.
Kalau tgk gsmbar yang 2 atas ini..ni dah hampir masak. Ibu cheq da masukkan sekali lada besar hijau. Dia juga selalu campurkan kuah kari ini dengan telur yang direbus dan juga ikan yang telah direbus dalam kuah ini. Ini adalah kerana budjet..buat sekali untuk semua sebab nanti ada yang nak mkn ikan dan telur.
Oklah ini adalah hidangan lengkap nasi dagang . Ada nasinya, lauk, acar, telur dan sambal kelapa. Nampak tak sedikit cheq da santap nasi ini..maklumlah kurang berehi kata ore klate.
Kepada semua yg ingin mencuba..selamat mencuba.
Tak semestinya mkn dengan nasi dagang...nasi putih pun boleh.
Langgan:
Catatan (Atom)