Ahad, 15 Februari 2015

Creme Brulee kali kedua...

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Disebab banyak lebihan telur kuning lebihan buat pavlova yang ditempah, duk terpikir nak buat apa dengan lebihan ini. Kali ini merupakan kali yang kedua Cheq da mencuba resepi ini. Memandangkan semua bahan ada terlintas la nak membikinnya. Yang makan cuma Cheq da dan anak lelaki Cheq da juga. Nak-nak bila disimpan dalam peti ais dan dimakan dalam keadaan sejuk. Memang lemak2 manis rasa. Tapi tak boleh makan banyak-banyak takut kolestrol.




Resepi :  Creme Brulee Sumber : whatscookingamerica.net


Bahan2 ( 6 bekas remekin saiz medium )

6 biji kuning telur - dr fridge 3 tbsp gula pasir halus 1 1/2 cwn u.h.t whipping cream - dr fridge 4 tbsp gula pasir halus - tuk topping dia sedikit esen vanila


Cara2

1. Panaskn oven pd suhu 180'C & griskn remekin 2. Pukul kuning telur hgga pekat
 3. Masukkn gula & pukul lg hgga gula larut sepenuhnya
 4. Masukkn u.h.t whipping cream & esen vanila. Kacau sebati
5. Tuang dlm remekin hgga 3/4 penuh. Masukkn remekin ke dlam loyang. Masukkn air panas dlm loyang hampir sama paras dgn adunan creme brulee
 6. Bakar selama 30 minit. Bakar hgga bahagian tepi dh masak. Bahagian tgh mmg akan bergoyang (jiggle) sedikit bila remekin digerakkan
  7. Keluarkan dr oven & biar creme brulee dlm loyang air panas hgga sejuk pd suhu bilik. Sejukkn creme brulee sekurang-kurangnya 4 jam
8. Taburkan gula pasir halus pd setiap creme brulee & bakar guna torch. Kalau xde, buat je la gula hangus cam nk buat puding karamel tu. Pastu tuang je gula hangus tu ke atas creme brulee..(cam akak buat la... hehehe...) bleh je. Tp kn buat camni kena cepat ratakan sbb gula tu cepat keras. Tu yg gula hangus yg akak buat kt atas creme brulee ni x rata & nipis

untuk melihat step by step dari blog yang cheq da copy bolehlah link KE SINI...terima kasih sebab sudi berkongsi resepi.
 

14 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

Erm..nyum2..nampak sedap tu cheq da :)

Wani berkata...

salam singgah ..dah lama teringin nak buat ni tapi x jadi2.. rupanya guna kuning telur semata2 ..patutla kolesterol hiii

Hanafi Abdullah berkata...

salam perkenalan,

Resepi ini pasti disukai oleh mereka yang suka masakan..

Yana Shaiful berkata...

nyum..nyum..sedapnyaa cheq da..dh lama xmkn creme brulee ^_^

Mayang ABDUL RAZAK berkata...

nyaman nyer che da

Ita Rossi berkata...

good idea buat gula hangus kalau tak ada torch tu.

norhidana miswan berkata...

pndai mkn je msk tak reti hehehe... ada resepi pun takmo msk hehehe... kang tka jd nyesal

cheq da berkata...

Betul betul betul...

cheq da berkata...

Boleh cuba...sekali sekala ok wani..

cheq da berkata...

Hanafi boleh cuba jgk...tq sudi jenguk blog cheq da

cheq da berkata...

Byk telur kuning yana..tu yg kena gak buat..hihihi

cheq da berkata...

Sejuk2 lg best mayang

cheq da berkata...

Belasah jea ita..xsemua alat kita ada di rumah kan

cheq da berkata...

Yg ni kalau buat conpom jd dana...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...