Isnin, 2 Mac 2015

BLACK BEAUTY CHOC CAKE

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Hari ni kongsi kek yang dibuat untuk anak-anak. Dah lama si kakak nk kan kek frozen. Bila buat kek terasa lepas beban janji dengan diorang. Edible ni ditempah dengan kek yang ditempah oleh Atikah dulu. Lepas buat ni melompat2 anak2 suka sebab boleh tiup lilin dan potong kek walaupun birthday lambat lagi.




Kali ni guna resepi  lain untuk koleksi kek coklat ni..
cuma kek ni cheq da cover dgn cream cheese dulu sebelum dicurahkan ganache...nk suruh sedap lagi..


BLACK BEAUTY CHOC CAKE
by: Maklang's Azie
sumber : chef Zubaidah


Bahan A
2 cwn tepung gandum/superfine
¾ cwn serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil b.powder

Bahan B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
1 cwn air panas suam
1 sudu besar coklat emulco
3 biji telur

Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
Guna loyang 8x8

Topping mudah tapi sedap
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2 sudu besar majerin/ butter

Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.

Gelagat kakak dan adik bila dapat tiup lilin. Tunggu baba sampai dari kg jam 10 malam baru boleh potong. Nak suruh tunggu babanya.

BLACK BEAUTY CHOC. CAKE sumber : chef zubaidah copy dari Blog Mak Lang Azie Oleh; Dapurmamasya BHN A 2 cwn tepung gandum/superfine - guna tpg gandum ¾ cwn serbuk koko 2st soda bikarbonat 2st b/powder BHN B 2 cwn gula castor 1 cwn susu cair 1 cwn myk masak @ butter dicairkan- guna minyak jagung 1 cwn air panas suam 1sb emulco 3 biji telur Cara Ayak Bhn A, ketepikan Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje) Masukkan Bhn B dan gaul rata Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah. Guna loyang 8x8 nota dapurmamasya bakar api bawah saja 175'C selama 45-50 min/hingga masak.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE sumber : chef zubaidah copy dari Blog Mak Lang Azie Oleh; Dapurmamasya BHN A 2 cwn tepung gandum/superfine - guna tpg gandum ¾ cwn serbuk koko 2st soda bikarbonat 2st b/powder BHN B 2 cwn gula castor 1 cwn susu cair 1 cwn myk masak @ butter dicairkan- guna minyak jagung 1 cwn air panas suam 1sb emulco 3 biji telur Cara Ayak Bhn A, ketepikan Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje) Masukkan Bhn B dan gaul rata Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah. Guna loyang 8x8 nota dapurmamasya bakar api bawah saja 175'C selama 45-50 min/hingga masak.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

14 ulasan:

Ita Rossi berkata...

salam Cheq Da..black beauty ni mmg sedap. Sesuai nama dan rasa. bahan2 pun jimat.

Bunda a.k.a KN berkata...

Haha bagusnya adik ngn kakak sanggup tunggu baba sampai 10 mlm baru nak potong kek...

cheq da berkata...

Wslm..ita lama menyepi...ch dah sampai ker belum

cheq da berkata...

Nk suruh babanya tgk kek frozen diorang bunda...biasa 2 hari xjumpa baba..mencari2 la mereka

umi's cup cake berkata...

Cheq da..dah lama umi tak buat kek coklat..terliur plak..

Najib Ariyan berkata...

Cheq Da... buatkan kek satu 2 kilo punya... ada ker tapi letak gambar bulan kat situ... hehehehe...

Mayang ABDUL RAZAK berkata...

cantik dan sedapnya cheq da

Bbwana adienia berkata...

wah, makin sedap la kek ni bila ada penambahan cheese di situ..wana dapat bayangkan kelazatan kek ni..hehe..

apapun, kek tu memang cantik.. :)

umi's cup cake berkata...

umi tak pernah buat lagi cheq da..lama dah tak buat kek..nampak sedap sangat tu

cheq da berkata...

Boleh buat umi..anak2 mesti suka

cheq da berkata...

Yea la gandingannya jd kek bertambah sedap bb

cheq da berkata...

Boleh dicuba nanti...pasti tak menyesal

cheq da berkata...

Hohoho...nk bulan purnama ker...boleh..hihihi

cheq da berkata...

Boleh dicuba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...