Sebenarnya Cheq da bukan penggemar sangat laksam kelantan..tp disebabkan suami penggemarnya..maka Cheq da belajar juga membuatnya..nk kata tak makan tu tak la tp sentuh juga kalau ada.
Resepinya tanyakan kepada kawan2 jea...
Caranya ialah:
1. 1 cawan tepung beras
2. 4 cawan air suam
3. 1 sudu tepung gandum
Tepung beras dan gandum dibancuh dengan 4 cawan air lagi sehingga menjadi cecair.
Panaskan kukusan dan kukus laksam dengan menggunakan tudung periuk (Versi cheq da)
Bila masak wap akan keluar dari kukusan dan gulung. Gunting dan boleh dihidangkan.
Kuahnya laksam kelantan seperti kuah laksam lemak jea. Boleh google sendiri yea..Cheq da main agak2 dan campak2 jea..
Ulam-ulaman yang dihiris nipis.
Sambal lada...
Set lengkap..menu makan malam..
Pernh mkn rmh jiran...sbb santn tu yg buat knor..kurang sikit.
BalasPadamtpi mkn ttp mkn..hihi
Sama la kak nor..sy kalu laksa asam tu laju la cikit
Padamsodapnyer kak... dana aritu dh amik resepi kt mil tp tak terbuat2 lg...
BalasPadamAda byk resepi dana tuk buat laksam ni..
Padamdah lama x makan laksam.. buat kuah laksam jerpernah ... laksam tu x pernah buat ..beli jer... tapi ada adaimpian gak nak buat sendiri nih hiii
BalasPadamAla wani..mek klate mesti pandai buat laksam..hihihi
Padamkuah dia yang main peranan penting..
BalasPadamYea betul..mmg kesedapan di kuahnya
PadamSedapnya laksam....Che Da. tak pernah pun buat sendiri. Selalunya asyik beli je...
BalasPadamNti boleh lah try buat..kejap jea bt laksam ni
BalasPadamlaksam..macam best je..boleh cuba la nie..hu..hu..
BalasPadam