Isnin, 13 April 2015

Spaggeti Cabonara...

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Entah mengapa bulan lepas rasa tak nak makan nasi. Teringat sangat nk makan spaggeti caborana ini. Belum pernah buat lagi srbelum ini. Selalu buat spaggeti bolognese sahaja. So nk beralih arah..Cheq Da google caranya. Siap ke kedai lagi nk dapatkan barang yang tak cukup untuk nk membikinnya..kata orang biarlah terus lengkap dan sedap kan.




Resepi ini cheq da copy dari Chef Izyan...mohon copy di sini yea.

Bahan-bahan

1/2 bungkus spaghetti (boleh di gantikan dengan pasta lain)
Sedikit isi ayam atau daging ( guna yang kisar punya)
bawang putih (cincang)
bawang merah (cincang)
mushroom butang (dihiris)
1/2 cawan susu segar
Sedikit daun parsley
Garam secukup rasa
lada sulah.6


Cara-cara

macam biasa laa spaghetti di rebus. (letak sedikit margerin@minyak untuk elak dia melekat). Toskan dan asingkan.
tumiskan bawang putih dan merah tadi. dah naik masak masukkan daging kisar tadi. sampai ia masak .
masukkan sos carbonara kacau bersama-sama dengan daging tadi.
masukkan mushroom tadi dah gaul hingga sebati.
nampak dah pekat sikit masukkan susu segar tadi sediki demi sedikit sampai ia berkrim.
letakkan garam sedikit dan lada sulah untuk perasanya,
untuk hiasan letak daun parsley di atas sos tuu tadi bila dihidangkan.

(kuah dia kalau xnak buat boleh guna 1 tin sos carbonara Prego) CHICKEN MUSHROOM SOUP


Bahan-bahan

 1/2 biji bawang besar-potong dadu
2 biji bawang putih-cincang halus @ parut
250ml susu segar (boleh juga guna cream utk lbh creamy)
750ml air atau lebih.
1/2 mangkuk isi ayam potong dadu secukupnye
1-2 ketul kiub pati ayam
1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis@cincang
2 sudu besar butter
1-2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh serbuk lada itam
1 sudu teh daun parsley kering
sedikit oregano & 1-2 helai daun bay (guna yg kering jer)
garam sedikit
perisa
parmesan cheese atau sliced cheese-optional


Cara-cara

Panaskan butter kemudian tumis bawang besar & bawang putih bg layu sikit kemudian taruh cendawan serta isi ayam. tumis sekejap pastu masukkan tepung dan kacau cepat. Masukkan susu dan air serta kacau supaya tidak bergentel. Akhir sekali masukkan bahan2 lain .. kacau tanpa henti hingga cheese mencair dan sup menggelegak. siap dan boleh la dihidangkan bersama garlic bread,pasta atau lain2 pilihan.

8 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

Fav wana ni cheq da..jadi terliur la pulak..

Nooriah Abdullah berkata...

dah lama tak buat spaghetti ni selalu dok blognese jaaaaa

cheq da berkata...

Cheq da xde la smpai fav..suka2 jea..

cheq da berkata...

Tu yg beralih arap kak nor

norhidana miswan berkata...

telan liur... peberet nih kak oi

Kayu Manis berkata...

Spaghetti seafood mmg sdplh cheq da....

sesekli ubah selera...pun ok juga...kn

cheq da berkata...

Yea ker..akak jarang2 boleh la..kena cr nasi jgk dana oii

cheq da berkata...

Yea betul..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...