Berkongsi menu yang telah dibuat masa kenduri solat hajat yang lepas. Copy resepi dari chef Hanieliza...
KERABU SOTONG & SUHUN
Bahan 500 gm sotong sederhana besar 50 gm suhun [rendam dan celurkan air panas] 3 s/b jus limau nipis 1 s/b sos ikan [boleh gantikan kicap cair + 1 s/k kiub ikan bilis dihancurkan] 1 s/k gula garam [jika perlu] 2 pokok daun ketumbar [racik kasar] ..ganti daun sup dan bawang Bahan Tumbuk 3 tangkai cili api 3 tangkai cili merah 2 ulas bawang putih Bahan Mayang 2 kuntum bunga kantan ..cheq da tak letak 1 labu bawang besar 1 batang timun [kecil] ..tak letak ganti buah tomato 3 tangkai cili merah Cara 1. Sotong dibersihkan. Buangkan kulit dan potong bulat. 2. Masukkan sotong dalam kuali dan masakkan sehingga keluar airnya. 3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata. 4. Rasakan masam dan masinnya. 5. Hidangkan. Nota; Masa masak sotong dalam kuali tu jgn masukkan air nanti sotong tu akan berkuah due to sotong akan keluarkan air semasa masak. |
Salam singgah,, nampak menu ni teringat ada sotong dlm peti.. Nanti nak cubalah resepi pun senang...
BalasPadamsedap meratah nie kak :-))
BalasPadamsedapnya ratah kerabu ni, takut tak sempat makan ngan nasi, rajin wat kerabu yer cheq da.. ritu somtam kann...
BalasPadamAlahai sedapnyaaaaaa...resepi ni sewai sgt tok yg tgh berdiet kan!
BalasPadamwajib cuba!
Singgah Blogwalking....:)
nak mudahkan kerja rumah?Jom baca ni:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/06/basic-h-membantu-memudahkan-kerja-ibu.html?showComment=1433744253588#c6972630485172196856
Suka kerabu
BalasPadam