Baru mencuba kek coklat tanpa telur ni sebab kat rumah kehabisan telur. Malas nk simpan stok sebab dah nk blk kg dan cuti plak panjang. Disebabkan si Syafik teringin nk mkn kek coklat...so bikin jgk bagi dia rasa kek yg tiada telur. Ternyata sedap dan moist keknya. Tq kepada penyumbang resepi. Cheq da postkan di sini untuk rujukan nti.
Kek Coklat Tanpa Telur ( super moist)
Sumber resepi: Kak DayangJack Myresipi atau di Blog Dapurku Sayang
Bahan-bahan ( loyang 5-6 inci )
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang),
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang,
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco,
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung,
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5.uangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Tambah yummy kek coklat dengan topping coklat..
BalasPadamWah mcm sedappp jer..lma tk mmbaking
BalasPadamakak dah try.. mmg sedap dan moist.. lg2 di makan esok hari
BalasPadam