Isnin, 25 November 2013

Bubur Jagung

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hasilan jagung yg diberi oleh cikgu Asri dibuat bubur sbb dah agak boring kalu mau direbus sahaja. Sebenarnya Cheq da antara peminat bubur jagung yg setia jika dibandingkan dengan bubur kacang. Rasanya yg lemak2 manis membuatkan mesti merasa jagung ni sekiranya ada stok jagung madu ch ni.
Ok lah n3 yg agak lewat kerana kepenatan menjaga spm dan bila blk buat plak aktiviti rumah. Resepinya pula cheq da suka pelbagai supaya kita akan tau byk versi nti..layan k..



BUBUR JAGUNG
0leh: Kak Besah

Bahan-bahan ( seperiuk besar )

  • 10 tongkol jagung - hiris biji2 jagung utk pisahkn dari tongkol nya.
  • santan pekat dari 2 biji kelapa
  • gula melaka + gula pasir secukup rasa
  • 1 sudu makan mumbung tepung jagung - dibancuh bersama santan
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan sagu biji yg kecil2(cheq da gantikan dengan segenggam beras pulut)
  • 5 helai daun pandan, dicarik & disimpul (tak letak no stok)

Cara-cara

  1. masukkan biji2 jagung bersama air agak2 jagung tenggelam.masak hingga mendidih. biar dlm 5 minit. pastu masukkan biji sagu, biar hingga sagu separuh kembang.(step ni tak buat,cheq da rebus dahulu jagung bersama2 dengan beras pulut dalam 15 minit)
  2. masukkan daun pandan,santan & gula. sentiasa kacau supaya x pecah minyak. setelah mendidih 2,3 minit, tutup api. jgn risau jika sagu belum kembang betul.
  3. tutup periuk dgn penutup, tp renggangkn sikit supaya x termeluap n cpt basi. semasa proses menyejuk, sagu akan terus kembang sempurna.
  4. sedap dimakan panas @ sejuk p/s; akk suka tambahkn sedikit susu cair semasa hendak menyajikan.. brtambah enak rasanyer..

1 ulasan:

norhidana miswan berkata...

perkhh kalu dh di sejukkan....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...