Khamis, 21 November 2013

LAMB CHOP...

Assalamualaikum dan salam bersua kembali.
Kadang-kala bila tak sibuk boleh menaip new post dengan dirangkumkan dengan 2@3 n3 sekaligus dan dibuat draf sebelum dipublishkan dalam blog. Ni kalu cheq da tak sibuk tapi kalu sibuk alamatnya bersawang lah juga blog ni tanpa n3 yang terbaru.
 Untuk kali yang seterusnya plak..Cheq da postkan pula lamb chop yang dibuat tempoh hari. Suami cheq da sememangnya meminati daging kambing ni dan dia la yang belikan daging kambing frozen ni sewaktu kami ke giant tempoh hari.
 Duk pk2  dah lama nak buatkan lamb chop ni...maka selepas balik dari sekolah teruslah membikingnya sebagai dinner kami dan yang penting tak payah masak nasi dan lauk. Boleh la relaks lebih cikit kan.

Resepi kali ni juga,Cheq da godek2 kan dalam My resepi dan pilih beberapa resepi yang agar sesuai dengan citarasa kami. Kali ni pun masih menggunakan kuah blackpaper sebab ianya lebih masyukkk dengan selera kami. Kepada penyumbang resepi tapi Cheq da olah mengikut keperluan bahan yang ada di dapur ni.



LAMB CHOP
dari:blog resepi(my resepi)

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2-4 keping daging kambing
  • sedikit garam, blackpepper, whitepepper & perasa utk seasoning
  • 1 sb olive oil
  • 2 sb butter 
  • tambahan cheq da perap sekejap bersama halia dan bawang putih yang ditumbuk lumat    
  •  
  •  
  • Bahan Sos Black Pepper Mushroom
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 100gm shiitake mushrooms (mushroom dlm tin pon ok)tak letak sbb kehabisan stok
  • 1 1/2 cwn air
  • 1/2 kiub pati ayam/lembu
  • 1 sb sos black pepper (sos ni ada dijual di dalam botol di pasaraya)
  • 1 sb mustard sauce(tak letak)

Cara-cara

  1. Season lamb racks dgn peppers, garam & perasa.
  2. Panaskan oven 200°C.
  3. Dlm kuali besar, panaskan minyak & butter. Masukkan racks of lamb td. Balik balikkan sekali skala. Masak selama lebih-kurang 10 minit.
  4. Pindahkan lamb ke dalam bekas yg lain dan bakar selama lebih kurang 30 minit.
  5. Dlm kuali yg sama (dgn lebihan minyak td), masukkan cendawan dan bawang putih. Goreng sekejap.
  6. Masukkan air dan kiub ayam. Biarkan mendidih.
  7. Masukkan mustard & blackpepper sauces. Masak sehingga sos agak pekat.
  8. Perasakan dgn garam jika perlu.
  9. Hidangkan bersama lamb tadi.
  10. Boleh dihidangkan bersama salad, kentang dan jagung rebus.(gantikan dengan kentang,tomato,funfries)

6 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

salam cheq da..

sedapnya..lamanya x makan..bleh mintak sket?hihi..

mala berkata...

kalau kat rumah kena buat banyak la, semua hantu kabing :-)

Umie Jazz berkata...

Assalamualaikum...cheq Da..saya ni peminat tegar kambing...klu dpt lamb chop ni maunya x ckup sekeping...saya follow yer.jika ader kesudian silalah ke blog saya...tkasih..
http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/

cheq da berkata...

Cheq da dulu xmkn kambing lepas suami ajar mkn2 cikit2..lama2 sedap la plak

cheq da berkata...

Bagus la ada peminat setia

cheq da berkata...

Terima kasih sbb sudi follow

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...