Seronok rasanya dapat memanggang ayam dengan herba rosemarry yang asli..Sebelum ini pernah ambil beberapa kali daun rosemarry di belakang rumah member..ambik2 beri jea kat saudara. Selepas Kak Yati dari Cahaya hidupku tayang kat blognya...terus ingin mencuba ayam panggang stail ini.
Buat ayam panggang ini masa kat kampung. Kebetulan ma Cheq da nk makan ayam panggang yang fresh begini. Tambahan plak saudara yang cakap kalau panggang dengan herba2 ini memang terasa lain rasanya.
Secara jujurnya..ayam panggang sebegini memang sedap dan terasa lain. Selepas buat di kampung...cheq da sambung plak buat di Ch...
Cheq da copy dari blog Kak Yati..mohon copy resepi yea..
Ayam Panggang Rosemary - dari Nor Aida H S
Ayam Panggang Madu - Kayu Manis, Rosemary & Ketumbar. Spicy Honey Grilled/Roasted Chicken with Cinnamon, Rosemary & Coriander Spices.
Bahan2nya
1 ekor Ayam Segar - dibersihkan dan gosokan dengan garam sedikit
30gm madu
Serbuk Kayu Manis
Serbuk Ketumbar
Rempah Duan 'Rosemary'
Minyak Zaitun/Canola/Sayuran untuk sapu pada ayam
1 ekor Ayam Segar - dibersihkan dan gosokan dengan garam sedikit
30gm madu
Serbuk Kayu Manis
Serbuk Ketumbar
Rempah Duan 'Rosemary'
Minyak Zaitun/Canola/Sayuran untuk sapu pada ayam
Bahan untuk rebusan
1 batang kayu manis
1 biji rempah bunga lawang
Sayur campuran - lobak merah & sayur seleri
1 batang kayu manis
1 biji rempah bunga lawang
Sayur campuran - lobak merah & sayur seleri
Cara2nya
Rebuskan sekor ayam di dalam periok yang sederhana, letakan rempah ratus
kayu manis and bunga lawan dan sayur2an campuran. Rebuskan ayam 3/4 masak dan dikeluarkan. Biarkan is sejuk dan sapukan dengan rempah serbuk
kayu manis, ketumbar, madu & dedaun Rosemary. Masukan ayam didalam oven dan panggang selama 20mins. Air rebusan boleh dijadikan sup ayam.
Letakan ayam atas dulang pembakar setiap 10mins di pusing supaya rata dipanggang. Suhu oven 140C 'Grilled setting. Sajikan bersama cili kisar, jus limau & bawang putih ditumbuk.
Rebuskan sekor ayam di dalam periok yang sederhana, letakan rempah ratus
kayu manis and bunga lawan dan sayur2an campuran. Rebuskan ayam 3/4 masak dan dikeluarkan. Biarkan is sejuk dan sapukan dengan rempah serbuk
kayu manis, ketumbar, madu & dedaun Rosemary. Masukan ayam didalam oven dan panggang selama 20mins. Air rebusan boleh dijadikan sup ayam.
Letakan ayam atas dulang pembakar setiap 10mins di pusing supaya rata dipanggang. Suhu oven 140C 'Grilled setting. Sajikan bersama cili kisar, jus limau & bawang putih ditumbuk.
Nampak sedap ayam panggang, kenapa nama ayam panggangnya rosemary di hujung ayat? :-)
BalasPadamDipanggang dgn daun rosemary...yg panjang2 dlm gmbr tu adalah herba rosemary
PadamDah mencuba ye Cheq Da.. nampak sedap tu .. Tolong panggang satu utk CH boleh :)
BalasPadamDah 2x dah..teringin nk buat lg kak..tq share resepi
Padammmg sodap kak... dana sejak dh penah bt ayam bakar rosmery mayo dh tak buat dh bakar cara lain... kui2
BalasPadamYea betul..terangkat hbs
Padamwah, bukan main menggoda lagi ayam panggang tu cheq da..
BalasPadamalahai... sedapnya...
BalasPadam