Udang goreng kari yang sangat marveles..suka makan tp tersangat malas nk kopek buang kulitnya. Anak yang bongsu memang suka sangat mkn udang tak kira lah apa jenis udang.
Udang Kari Kering
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
bahan A :
- 10 ekor udang XL (dibersihkan)
- sedikit serbuk kunyit
- garam
bahan B :
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 inci halia (dicincang)
- 2 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
- 1 sudu kecil biji sawi
- sedikit serbuk cili - optional
- garam
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu kecil gula perang atau gula pasir
Cara-cara :
- Gaul-gaulkan bahan A. Goreng hingga masak. Ketepikan.
- Untuk bahan B : tumis bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi hingga naik bau. Kemudian masukkan daun kari, bancuhan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Tambahkan sedikit air jika perlu. Kemudian perasakan dengan garam dan gula.
- Akhir sekali barulah dimasukkan udang goreng tadi. Gaul-gaulkan sebati. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan
uihh sedap ni.. tambah2 kari udang.. mkn dgn nasi dagang.. mabeles...
BalasPadamAkk klu bli udg x jd lauk..hbis diratah je cikda
BalasPadamSedapnya. Boleh nak cuba juga masak udang kari.
BalasPadamMemang dok cari resepi nak masak udang. Jumpa yang ni nak cuba jugalah.
BalasPadamMemang kena udang masak kari. Sedap nampak.
BalasPadamratah sedap ni.
BalasPadamalahai..sedappnya lah..peberet anak makan udang..:)
BalasPadam