Malam ni jamu mata dengan congo basr yang dah lama dibuat. Pada cheq da congo bars ini sangat sedap,cuma kalu nak buat lepas ni kena kurangkan sedikit gula. Terima kasih kepada kak ina yang sudi kan tunjukkan step by step cara nak membuat congo bars ni.
CONGO BARS SIMPLE DAN SEDAP
by: Zalinzalina blogspot
BAHAN
310 gram Tepung Gandum
2 1/2 sudu kecik Baking Powder
250 Butter ( ramai yang buat guna 150 gram butter.. terpulang nak ikut yang mana okey..)
300 gram Gula Perang
3 biji telur B
1 sudu kecik Esen Vanilla
CARA
1. Pukul butter dan gula perang. Sebaiknya butter yang dah lembut sikit
iaitu yang dah lama kita keluarkan dari petiais. Pukul tak perlu hingga
kembang. Guna kelajuan perlahan aje.
2. Kemudian masukkan telur. Pun pukul sekejap
3. Masukkan Esen Vanilla.
4. Masukkan tepung gandum yang dah dicampurkan dengan Baking Powder. Selepas tepung dah gaul rata, kita kaup balikkan adunan.
5. Masukkan Coklat Chip banyak mana ikut suka. 1 cawan pun okey.
6. guna
loyang 10 x 10. Tak boleh guna loyang kecik, nanti tak masak bahagian
tengah. Kita lengserkan loyang dengan margerin atau butter dan kita
alaskan dengan baking paper. Kemudian kita masukkan adunan ke dalam
loyang.
7.Ratakan kesemua bahagian.
8. Taburkan coklat cip.
9. Boleh juga kalau nak letak almond slice.. tapi kalau letak almond slice
banyak camni, bila potong jadi comot sikit... kalau nak senang potong,
kita taburkan almond nib
10. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit atau mengikut
kesesuaian oven. Sebelum tu kena la panaskan oven dulu selama 15 minit.
11. Bila dah sejuk sikit, kita keluarkan dari loyang dan bolehlah dipotong
p/s: kalu nak tgk step by step boleh lah link ke SINI...blog kak ina yang comel ni...
alahai, geramnya tengok congo bars tu..bb masih lagi belum kesampaian buat sampai sekarang..
BalasPadamBoleh buat nti senang jea tu..hihihi
PadamCheq Daaaaa..rindunya kat awak..hehe.. tq sudi cuba resepi..lepas awak leh cuba buat guba butter 200gram dan 150gram lak ye..
BalasPadamKak ina...selalu jenguk blog kak ina tp xboleh nk komen..huhuhu
PadamBoleh buat nti. ? Tk pernh mkn lgi..tq resepinya nmpk sng
BalasPadam