Assalamualaikum dan salam sejahtera
Disebab banyak lebihan telur kuning lebihan buat pavlova yang ditempah, duk terpikir nak buat apa dengan lebihan ini. Kali ini merupakan kali yang kedua Cheq da mencuba resepi ini. Memandangkan semua bahan ada terlintas la nak membikinnya. Yang makan cuma Cheq da dan anak lelaki Cheq da juga. Nak-nak bila disimpan dalam peti ais dan dimakan dalam keadaan sejuk. Memang lemak2 manis rasa. Tapi tak boleh makan banyak-banyak takut kolestrol.
Resepi : Creme Brulee
Sumber : whatscookingamerica.net
Bahan2 ( 6 bekas remekin saiz medium )
6 biji kuning telur - dr fridge 3 tbsp gula pasir halus 1 1/2 cwn u.h.t whipping cream - dr fridge 4 tbsp gula pasir halus - tuk topping dia sedikit esen vanila
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 180'C & griskn remekin 2. Pukul kuning telur hgga pekat
Bahan2 ( 6 bekas remekin saiz medium )
6 biji kuning telur - dr fridge 3 tbsp gula pasir halus 1 1/2 cwn u.h.t whipping cream - dr fridge 4 tbsp gula pasir halus - tuk topping dia sedikit esen vanila
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 180'C & griskn remekin 2. Pukul kuning telur hgga pekat
3. Masukkn gula & pukul lg hgga gula larut sepenuhnya
4. Masukkn u.h.t whipping cream & esen vanila. Kacau sebati
5. Tuang dlm remekin hgga 3/4 penuh. Masukkn remekin ke dlam loyang. Masukkn air panas dlm loyang hampir sama paras dgn adunan creme brulee
6. Bakar selama 30 minit. Bakar hgga bahagian tepi dh masak. Bahagian tgh mmg akan bergoyang (jiggle) sedikit bila remekin digerakkan
7. Keluarkan dr oven & biar creme brulee dlm loyang air panas hgga sejuk pd suhu bilik. Sejukkn creme brulee sekurang-kurangnya 4 jam
8. Taburkan gula pasir halus pd setiap creme brulee & bakar guna torch. Kalau xde, buat je la gula hangus cam nk buat puding karamel tu. Pastu tuang je gula hangus tu ke atas creme brulee..(cam akak buat la... hehehe...) bleh je. Tp kn buat camni kena cepat ratakan sbb gula tu cepat keras. Tu yg gula hangus yg akak buat kt atas creme brulee ni x rata & nipis
8. Taburkan gula pasir halus pd setiap creme brulee & bakar guna torch. Kalau xde, buat je la gula hangus cam nk buat puding karamel tu. Pastu tuang je gula hangus tu ke atas creme brulee..(cam akak buat la... hehehe...) bleh je. Tp kn buat camni kena cepat ratakan sbb gula tu cepat keras. Tu yg gula hangus yg akak buat kt atas creme brulee ni x rata & nipis
untuk melihat step by step dari blog yang cheq da copy bolehlah link KE SINI...terima kasih sebab sudi berkongsi resepi.
Erm..nyum2..nampak sedap tu cheq da :)
BalasPadamBetul betul betul...
Padamsalam singgah ..dah lama teringin nak buat ni tapi x jadi2.. rupanya guna kuning telur semata2 ..patutla kolesterol hiii
BalasPadamBoleh cuba...sekali sekala ok wani..
Padamsalam perkenalan,
BalasPadamResepi ini pasti disukai oleh mereka yang suka masakan..
Hanafi boleh cuba jgk...tq sudi jenguk blog cheq da
Padamnyum..nyum..sedapnyaa cheq da..dh lama xmkn creme brulee ^_^
BalasPadamByk telur kuning yana..tu yg kena gak buat..hihihi
Padamnyaman nyer che da
BalasPadamSejuk2 lg best mayang
Padamgood idea buat gula hangus kalau tak ada torch tu.
BalasPadamBelasah jea ita..xsemua alat kita ada di rumah kan
Padampndai mkn je msk tak reti hehehe... ada resepi pun takmo msk hehehe... kang tka jd nyesal
BalasPadamYg ni kalau buat conpom jd dana...
Padam