Assalamualaikum dan salam sejahtera
Bila tengok gambar roti sarang lebah ini...alahai sedapnya la..cuma nak membuat agak kemalasan cikit. Buat roti ini minggu pertama bulan Februari sebab kakak ipar sekeluarga bertandang ke rumah. Bangun pagi terus uli doh roti dengan breadmaker. Di samping siapkan makanan pagi yang lain, bolehlah tunggu dohnya siap. Kira2 satu jam setengah siap doh dan Cheq da terus gental bulat2. Buat dalam dua bekas sebab nak bagi dia buat balik Shah Alam. Resepi roti Cheq da masih gunakan doh yang biasa untuk buat roti. Entah lah memang dah serasi dengan rotinya yang sangat lembut. Cuma untuk sos butterscotch ini, Cheq da gunakan yang Kak Ina..Link klik DI SINI
Memang terbaiklah sos butterscotch dari Kak Ina ini...lepas ni terus dengan resepi ini jealah. Bagi sesiapa yang berminat nak join kelas roti boleh contact Kak Ina ini terus yea.
RESEPI ROTI LEMBUT GEBU
Copy dari: Mas Duniaku
Bhn2:
500 G TEPUNG HIGH PROTEIN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)
CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2
Cara Mas ( Guna Mixer ) :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali marjerin dalam bowl.
Putar perlahan hingga adunan sebati baru masukkan marjerin..
Uli hingga doh licin dan elastik...
Mas terus keluarkan dari mixer dan uli sedikit dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu atas doh dngan susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Keluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..
untuk hiasan di atas roti ini...boleh taburkan almond flakes, biji labu dan juga bijan hitam
salam cheqda, lapar ni tengok roti sarang lebah malam2 ni nak seketoiii
BalasPadamKak noor pon boleh buat kak noor...kacang jea ni bg kak noor..hihihi
Padammeleleh leleh butterscotch..selalu makan roti gardinear ( tak tahu betul ker tak ejaannya
BalasPadam:-P ) butterscotch
Yea yg fresh lg sedap yan...cubalah uli tgn pon boleh
Padamselalu uli roti guna tangan je . senang bila ada read maker ... yg meleleh tu buat terliur ...
BalasPadamPemalas cam cheq da senang guna bread maker qaseh..hihihi
Padamsaus yang melelh sungguh menggiurkan. mau dong yang masih hangat untuk teman minum teh...
BalasPadamJgn lupa mencuba ibu rina
Padammkn lak panas2 sodapnyer
BalasPadamXtahan yg berketul2 masuk mulut dana
Padam