Assalamualaikum dan salam ramadhan..
Entry malam ni nak tayang makanan korea..bimbimbap. First time cheqda makan benda alah ni bila kawan yang perkenalkan. Dia siap masak lagi untuk cheqda rasa..mmg sedap..pah tu apa lagi google la nk buat (tak kan nak mtk orang buatkan selalu kan)
Hasilan google..banyak sangat versi untuk buat bimbimbap ni..lupa plak cheqda ambil dari siapa. yang pasti bila makan terus jatuh cinta.
Untuk bahan-bahannya mudah saja..guna sayur timun jepun, cendawan shintake kering (rendam air dulu), carrot, bunga kobis, kacang panjang dan juga bayam. Boleh je nak letak sayur lain tak de masalah.
Bagi sayuran ini..yang bayam jea direbus dan ditoskan airnya dan digaulkan dengan minyak bijan. Untuk sayuran lain..gaulkan satu persatu setiap sayur tersebut dengan minyak bijan dan gorengkan sekejap, goreng mesra-mesra manja jea.
Untuk ayam plak..boleh jea pakai daging...
Ayam ni cheqda hiris nipis..perapkan dengan bawang putih tumbuk, sos tiram,kicap manis, kicap cair, garam,gula serta minyak bijan. Biarkan seketika dan goeng dengan minyak bijan..sedikit jea..kira kita cam bakar jgk la..balik balik smpai masak..
last sekali goeng jea telur mata kerbau sebiji..
Cara penyajian..
letakan nasi putih ditengah..kelilingkan dengan sayur mayur tadi..nak nampak korea taburkan bijan yang disangai. last tutup nasi dengan telur mata kerbau last sekali sos. Untuk sos ni boleh jea buat sendiri..ko orang boleh search sos gochujang..camana nak buatnya.
Tapi nak cepat punya pasal..just gunakan sos korea ADABI..reganya pun boleh tahan rm8 lbh sebotol tapi mmg pedas dan kena sangat dengan bimbimbap ini. Memang sedap sangat..anak-anak suka.
Jadi kalu teringin nak makan masa bulan puasa ini..boleh lah buat..simple tapi sedap..Cheqda tak dapat bikin la bulan puasa ini sebab suami kalu makan nasi mesti nak ada kuah..
selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan