Hari ni alhamdulillah dah masuk hari keenam kita menyambut ramadhan..kali cheqda nak share plak sambal goreng. Menu ni memang sangat digemari seisi keluarga cheqda.
Antara banahn yang boleh kita gunakan adalah kentang.. kentang ni hendaklah dihiris nipis dan digoreng garing. Selain itu, cheq da tambahkan tempe juga dihiris nipis dan digoreng garing. Tambahan lain ialah ikan bilis. Untuk ikan bilis memang cheqda gunakan ikan bilis Sabah yang sememangnya rangup bila kita goreng dengan garing. Semua bahan ini disatukan sebelum kita membuat sambalnya.
Untuk bahan tumisan, 2 biji bawang putih diracik halus. Masukkan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih. Selepas itu, masukkan dalam 3 hingga 4 susu besar lada kering yang telah kita blendkan.
Ni bila dah agak-agak sejuk..masukkan dan gaulkan sebati.
Nilah hasilnya sambal goreng yang rangup. memang sedap sebagai penambah lauk yang ada pada bulan puasa ni.
Sedap
BalasPadamboleh lah cuba nanti
BalasPadam