Puding peach yang lepas. Buat semasa jamuan berbuka puasa di sekolah.
Copy dari blog Kak Izat Daut..terima kasih atas resepi yang sedap ini.
PUDING PEACH
sumber: Anjung Norry
Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk(10 gram)
600 ml air putih
250gram gula
1 tin susu cair (400ml)
1 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
pewarna merah
1 tin kecil peach dalam syrup
1 paket agar-agar serbuk(10 gram)
600 ml air putih
250gram gula
1 tin susu cair (400ml)
1 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
pewarna merah
1 tin kecil peach dalam syrup
Cara-cara
1.Masakkan agar-agar bersama 600 ml air
2. Bila menggelagak, masukkan gula hingga larut
3. Selepas itu masukkan susu, perlahankan api
4. Untuk lapisan kedua, singkan lebih kurang 1/5 daripada agar yang dimasak tadi(letakkan dalam periuk berlainan) diwarnakan dengan pewarna merah
5. Pukul telur, masukkan tepung kastard dan sedikit sahaja air, dalam 10 ml, masukkan ke dalam larutan 4/5 agar-agar yang tinggal tadi , kacau hingga sebati. Susun buah peach dalam bekas, tuangkan adunan pertama.Tunggu hingga beku
6.Apabila lapisan pertama sudah beku, tuangkan adunan kedua 1/5 agar-agar yang telah diwarnakan merah.
7. boleh dihidangkan apabila sudah beku ...:)
msti sedap nih..... tp dana mmg tak penah buat hehehe agar2 pun bt tak jd heheheh
BalasPadamBoleh cuba buat dana..In Sha Allah jadi
Padampuding paling simple dan senang nak buat kan.. hihi.. makan pun sedap..
BalasPadamNampak sedap tu cheq da..
BalasPadamSejuk jer lalu ditekak time musim panas ni kan..
Betul kak..sejuk jea rasa tp kat Ch ni xrasa pe2 la sbb dah sejuk..hihihi
Padammakan sejuk2 sambil tengok tv sedap ni
BalasPadamYea yan..betul
Padam