First time buat sambal kuini..sbb masih musim di kampung..bonda bekalkan 3 biji buah kuini. So xtau pe nk buat. Kebetulan member di sekolah kata sedap dibuat sambal. Buat sambal pun google sana sini juga.
Last2 jumpa resepi ini. Memang sedap la..tambah senang plak tak payah nk tumbuk bagai..guna jea tupperware chooper turbo. Memang kerja xsampai 10 minit. Bila dah siap...bawa bekal ke sekolah. Masing2 angkut ke kantin sambil makan dengan nasi.
Sebenarnya kejadian sambal ini di bulan April lagi tp disebabkan terlampau rajin..tertangguh la plak.
Sambal Buah Kuini
oleh:Blog Home Sweet Home
Bahan:-
2 biji buah kuini yg masak kekuningan (kupas dan diracik2)
4 biji cili padi
3 biji cili merah
3 cm belacan - dibakar sedikit
2 sudu besar air asam jawa
garam secukupnya
sedikit gula
Cara Menyediakan:-
Kisar
atau tumbuk (*kalu berani laa..takut terpercik je) kesemua bahan
kecuali buah kuini. (akak masukkan juga 2 sudu besar kuini yang diracik
semasa blend). Kemudian tuang ke dalam bekas dan gaul dengan buah
kuini tadi. Seimbangkan rasa pedasnya..jangan menyengat sangat! Siap
untuk dimakan bersama ulam dan nasi panas2...
Salam singgah .. Sedapnya x pernah lagi buat sambal cam ni
BalasPadamWani boleh cuba nanti
PadamMeleleh air lior ni cheq da, mana nak cari kuini?
BalasPadamEntah lah..kalau kat kg ada lah tp buahnya pun ikut musim
Padamsalam ceqda
BalasPadamnampak sedap sambal nya berayaq sukaaa
Kak noor boleh cuba nti
Padamada nasi panas2..sedap ni
BalasPadamBuah kuini tu mcmna rupanya cheq da? Wana nak tengok..selalu dengar tentang buah kuini tp x tau mcmna..huhu
BalasPadamBtw, Mmg Nampak Sedap sambal tu
Buah kuini ni cam buah macang jgk..tp saiz lbh kecil sedikit..bau pun lg semerbak dr macang..tak tau la plak saintifik nya plaj
Padam